Dacă până de curând, rinoplastia era privită ca o metodă de corectare a nasului, prin această intervenție se poate trata și deviația de sept.
70-80% din populația lumii se confruntă cu deviația de sept
Așa reiese din cele mai recente studii. În cazul românilor, deviația de sept este adesea ignorată sau confuntată cu alte afecțiuni. Deoarece este o disfuncție resiratorie ce nu este neapărat periculoasă, cei afectați au tendința să lase problema de azi pe mâine, deși ea generează un real disconfort în procesul de respirație.
Cu ajutorul medicinei estetice, deviația de sept precum și îmbunătățirea aspectului nasului se pot realiza prin intervenția de rinoplastie. Această intervenție se realizează prin operație închisă (descoperire parțială a nasului) sau prin operație deschisă (expunere extinsă a nasului), explică dr chirurg estetician Călin Doboș.
Rinoplastia: operație închisă sau deschisă
Operația închisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul nărilor, fără a lăsa cicatrici. Intervenția este recomandată atunci când trebuie plasate implanturi artificiale, os sau cartilaj pentru a asigura forma și susținerea nasului. Operația închisă se poate efectua în scopuri estetice (micșorarea dimensiunilor nasului etc); pentru a corecta problemele de respirație; pentru a corecta defecte congenitale.
Operația deschisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul fiecărei nări, unite la mijlocul nasului, permițând ridicarea pielii de pe oasele și cartilajele nasului. În acest mod, se poate examina în detaliu structura nasului și se pot face modificări asupra formei și structurii. Rinoplastia deschisă este recomandată persoanelor care nu sunt mulțumite de aspectul nasului: fie că vârful nasului trebuie remodelat, fie că este prea lung, căzut, bulbos, lat, de dimensiuni mari etc.
Citește și Rețeta succesului: Și-au tăiat nasul, le-a crescut cota!