Aproape orice ieșire din casă implică un risc de infectare, dar acesta variază evident în funcție de activitatea pe care o întreprindem, de prevalența virusului în zona în care ne aflăm, de vârsta și starea noastră de sănătate și de măsurile de protecție pe care le luăm, observă NPR.

Există niște reguli generale valabile pentru orice situație. Cu cât petrecem mai mult timp în apropierea unor oameni infectați, cu atât este mai mare riscul de a ne îmbolnăvi.

Cu cât numărul oamenilor cu care interacționăm este mai mare, cu atât este mai mare și riscul pe care ni-l asumăm.

Nu în ultimul rând, spațiile închise sunt întotdeauna mai riscante decât cele deschise.

Cât de riscant este totuși să mergem la plajă, la piscină sau la un picnic cu prietenii?

Un picnic alături de o altă familie: risc mic spre mediu

O întâlnire cu prietenii în aer liber nu este foarte riscantă. Dar experții consultați de NPR spun că riscul este diferit, în funcție de persoanele invitate și de comportamentul lor social.

“Dacă te întâlnești cu o altă familie care a respectat distanțarea socială, atunci vorbim despre o activitate cu risc mic”, spune doctorița Judith Guzman-Cottrill, expertă în boli infecțioase la Oregon Health & Science University.

Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”
Recomandări
Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”

Ce influențează riscul? Pentru a reduce șansele infectării, putem evita să mâncăm din aceleași farfurii sau să bem din aceleași pahare/sticle.

Cea mai mare grijă trebuie să o avem în privința băutului, avertizează doctorul Abraar Karan, specialist în sănătate publică la Harvard Medical School. Motivele: vom fi tentați să fim mai neglijenți în privința regulilor de distanțare și, evident, vom fi nevoiți să mergem mai des la toaletă, unde șansele de infectare sunt mai mari.

Unii experți sugerează purtarea măștii. Dar doctorița Emily Landon, epidemiologă la University of Chicago Medicine, observă că în astfel de situații purtarea măștii este aproape imposibilă. Alternativa la picnic ar fi o simplă ieșire la iarbă verde, fără mâncare, care ar permite astfel purtatul măștii.

Ieșitul la restaurant în spațiu închis: risc mediu spre mare

Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plajă, restaurant, hotel, la picnic sau la frizer? Sfaturile experților americani
O masă la terasă este întotdeauna preferabilă FOTO: EPA

Mâncatul în spații închise este “una dintre cele mai riscante activități”, avertizează Landon.

„Trebuie să desființăm regimul Putin și dictatura sa”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (V)
Recomandări
„Trebuie să desființăm regimul Putin și dictatura sa”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (V)

Problema este că oamenii au tendința de a petrece mai mult timp într-un restaurant. Chiar dacă numărul de clienți este redus, durata de expunere este mai mare.

Karan observă că focarul de infecție din Guangzhou, China, a plecat dintr-un restaurant fără ferestre și cu ventilație proastă, aerul condiționat răspândind stropii de salivă între mese.

Ce influențează riscul? Andrew Janowski, medic specialist în boli infecțioase la Washington University din St. Louis, spune că riscul depinde de felul în care s-a pregătit restaurantul în care mâncăm.

Patronii ar trebui să reducă numărul de mese și să lase spații între scaune, să impună personalului să poarte măști și să ofere clienților un acces rapid la toaletă.

Dacă mergeți la un restaurant, căutați o masă la terasă, spun experții.

Participarea la o slujbă religioasă: risc mare

Slujbele religioase implică oameni din diferite familii reuniți într-un spațiu închis pe o durată mare.

Există toate ingredientele pentru infectarea multor oameni într-un timp foarte scurt.

Kimberly Powers, epidemiologă la University of North Carolina:

Există precedente. Într-un caz petrecut în statul american Arkansas, 35 de oameni dintre cei 92 care au participat la o slujbă s-au îmbolnăvit.

Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința
Recomandări
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința
Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plajă, restaurant, hotel, la picnic sau la frizer? Sfaturile experților americani
Bisericile s-au redeschis în Franța, dar cu reguli stricte de distanțare FOTO: EPA

Cântatul implică și el un risc mare, au avertizat mai mulți experți.

Ce influențează riscul? Dacă oamenii respectă distanțarea socială, poartă măști și evită cântatul, riscul poate fi redus, consideră Karan.

Riscul scade și mai mult dacă bisericile se adaptează și reduc numărul participanților la slujbe.

Mersul la plajă sau la piscină: risc minim

Atâta vreme cât reușim să stăm distanțați față de restul oamenilor, această activitate ar trebui să fie relativ sigură, spun experții consultați de NPR.

Apa în sine nu reprezintă un risc, deoarece volumul ei este suficient pentru diluarea virusului, spune Andrew Janowski, medicul specialist în boli infecțioase.

Ce influențează riscul? Întrebarea cheie este cât de aproape suntem față de ceilalți? “Ne putem asigura că stăm la cel puțin 2 metri distanță față de oricine nu este membru al familiei?”, se întreabă Rebecca Katz, director al Centrului pentru Știință Medicală și Securitate la Georgetown University Medical Center.

Oricum, distanțarea socială trebuie menținută atât în apă, cât și pe plajă.

Plaja este mult mai indicată decât piscina publică. Sfaturile epidemiologei Emily Landon: mergeți la plajă dimineață devreme sau după-amiază târziu, când mulțimile sunt mai mici, și căutați plaje care marchează spațiile destinate oamenilor și care implicit respectă distanțarea.

O petrecere în aer liber cu mai mult de 10 oaspeți: risc mediu spre mare

“Riscul este mai mic în aer liber, dar oamenii care petrec și beau tind să nu mai respecte regulile de distanțare”, spune Karan, medicul de la Harvard.

“Genul acesta de evenimente implică multe persoane care petrec mult timp față în față”, spune el.

Cu cât mai mare este lista de oaspeți, cu atât mai mare potențialul de a ne infecta.

Ce influențează riscul? Pericolul variază în funcție de cât de mare este mulțimea și cât de apropiați sunt oamenii care participă.

Dacă insistați să organizați o petrecere, nuntă, botez etc., faceți efortul de a reduce cât mai mult numărul de oaspeți.

Invitarea unor oameni din alte comunități implică un risc ridicat. Dacă oamenii trebuie să călătorească cu mașina sau avionul, atunci chiar că o căutați cu lumânarea.

Emily Landon, epidemiologă la University of Chicago Medicine:

Gândiți-vă de două ori dacă vreți să invitați rudele, în special rudele vârstnice, care suferă de afecțiuni cronice. Oamenii ar putea fi presați să participe, chiar dacă își asumă riscuri.

Precedent: unul dintre cele mai mari focare de infecție din Chicago a avut loc la o înmormântare la care un participant a infectat numeroși membri ai familiei.

Închirierea unei case de vacanță împreună cu o altă familie: risc mic

Experții spun că dacă ambele familii au respectat regulile de distanțare socială și și-au limitat expunerea la alți oameni, această activitate este relativ sigură.

“Dacă una dintre familii este foarte activă sau dacă părinții au locuri de muncă care presupun expunere, atunci riscul crește”, avertizează William Miller, epidemiolog la Ohio State University.

Această activitate este totuși dezirabilă, mai ales dacă imobilul închiriat este izolat.

Ce influențează riscul? Emily Landon recomandă o discuție sinceră cu cealaltă familie înaintea vacanței pentru a stabili un set de reguli comune ce trebuie respectate în cele două săptămâni dinaintea vacanței.

Cu cât este redusă expunerea publică în perioada dinaintea vacanței, cu atât mai bine.

Sejurul la hotel: risc mic spre mediu

Experții consideră că șederea la un hotel nu ridică un risc foarte mare, în special atunci când ne aflăm în cameră.

Este recomandată reducerea timpului petrecut în spațiile comune, cum ar fi holul hotelului, liftul, restaurantul sau sala de fitness.

Ce influențează riscul? Ideal ar fi să aducem cu noi dezinfectant pentru a curăța suprafețele din cameră.

Îndepărtarea cuverturii, care nu este curățată după fiecare oaspete, ar fi o idee bună. Întrebați personalul hotelului care este politica de curățenie în contextul pandemiei.

Comandați mâncare în cameră, ca alternativă la restaurant, evitați sala de fitness și purtați măști în spațiile comune.

Mersul la frizerie: risc mediu spre mare

Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plajă, restaurant, hotel, la picnic sau la frizer? Sfaturile experților americani
Frizerii poartă și mască, și vizieră la această frizerie din Italia FOTO: EPA

O tunsoare implică un contact apropiat cu o persoană care respiră timp de câteva minute aproape de fața noastră. Acesta este principalul mod prin care se transmite virusul, avertizează Karan, medicul de la Harvard.

Medicul Andrew Janowski spune că e un scenariu de risc mare, deoarece distanțarea este imposibilă. “E nevoie de un singur frizer infectat, dar asimptomatic, pentru ca mulți clienți să se îmbolnăvească”, spune Janowski.

Ce influențează riscul? Riscul este redus dacă atât frizerul, cât și clientul poartă măști și dacă virusul nu este prevalent în zona unde locuim.

Mersul la cumpărături la mall: riscul variază

Experții spun că riscul mersului la mall depinde de cât de aglomerat este mall-ul și de cât de mult timp petrecem acolo.

“Cu cât este mai mare densitatea mulțimilor, cu atât mai mare este riscul”, spune Miller.

Ce influențează riscul? Mall-urile în aer liber sunt preferabile celor închise. Iar mall-urile mai goale sunt preferabile celor pline.

“Evitați spațiile cu restaurante și mergeți la mall cu un scop, nu de plăcere. Oricât de mult ar putea să vă placă terapia prin cumpărături, ar trebui să faceți o cercetare online mai întâi. Cel mai bine este să știți exact ce vreți să cumpărați. Purtați mască!”, spune Emily Landon.

Mersul în club: risc mare

Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plajă, restaurant, hotel, la picnic sau la frizer? Sfaturile experților americani
Scenele de genul acesta nu vor mai avea loc prea curând FOTO: EPA

Experții consideră că mersul în club este o activitate cu risc ridicat. Mulțimile, contactul foarte apropiat, cântatul, transpirația și consumul de alcool care dezinhibă comportamentul sunt un cocktail de factori de risc.

“Este o situația cu risc foarte mare, așa cum am văzut recent în Coreea de Sud”, avertizează Karan, cu referire la focarul de infecție apărut în cluburile din Seul la începutul lui mai.

Ce influențează riscul? Nimic nu poate reduce riscul în această situație. Dacă vrem să dansăm putem să o facem acasă, cu oameni din cercul nostru intim.

Dacă vorbim despre o mică petrecere în aer liber, cu distanță între oameni, atunci situația se schimbă și riscul este mai mic.

Mersul cu cortul: risc mic

“Este probabil cea mai puțin riscantă activitate în contextul pandemiei”, spune Rebecca Katz, de la Georgetown University Medical Center.

Dacă mergem cu un grup mai mare de persoane, atunci trebuie să avem grijă dacă acestea au respectat regulile de distanțare socială.

Ce influențează riscul? Evident, riscul există. În cazul în care campăm într-un loc izolat, cu familia, atunci suntem în siguranță. Dar dacă mergem într-un loc public de campare, unde avem zone comune de picnic și toalete comune, atunci riscul crește.

“Dormitul în cort cu persoane care nu fac parte din cercul apropiat poate crește în mod considerabil riscul de infectare”, spune Karan.

Exercițiile sportive în aer liber: risc mic

Activitățile sportive reprezintă o modalitate foarte bună de a ne menține în formă și de a păstra distanțarea socială în același timp.

Evident, depinde și de sport.

“Sporturi precum tenisul sau golful sunt mai sigure decât sporturile de contact precum fotbalul sau baschetul”, spune Karan.

Dar alergatul? “Dacă nu te afli pe o alee aglomerată, unde te lovești de oameni, atunci cred că e o modalitate bună de a face sport în acest moment”, spune epidemiologa Kimberly Powers.

Ce influențează riscul? Cu cât sunt mai mulți oameni implicați în activitatea sportivă, cu atât mai mare e riscul.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Răsturnare de situație. Ce sentință definitivă a primit polițistul din Brașov care vindea cocaină în uniformă
Știrileprotv.ro
Răsturnare de situație. Ce sentință definitivă a primit polițistul din Brașov care vindea cocaină în uniformă
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Denise Rifai fără machiaj și filtre de înfrumusețare. Fanii au dat zoom când au văzut-o
Ce nume rar și special va purta bebelușul lu Radu Mazăre și ce semnificație are. Soția lui tocmai a născut
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume rar și special va purta bebelușul lu Radu Mazăre și ce semnificație are. Soția lui tocmai a născut
De sâmbătă, 19 octombrie 2024, ora 9, astrele se aliniază pentru trei zodii. Doar lucruri bune și belșug se anunță în viețile lor
FANATIK.RO
De sâmbătă, 19 octombrie 2024, ora 9, astrele se aliniază pentru trei zodii. Doar lucruri bune și belșug se anunță în viețile lor
„Este o rușine!” A ieșit public în presa din Scoția să-l apere pe Ianis Hagi: „Să ai un jucător capabil de așa ceva...”
GSP.RO
„Este o rușine!” A ieșit public în presa din Scoția să-l apere pe Ianis Hagi: „Să ai un jucător capabil de așa ceva...”
Se deschide un nou mall lângă București. Va avea un supermarket 100% românesc și un fast-food care intră în premieră pe piața din țara noastră
FANATIK.RO
Se deschide un nou mall lângă București. Va avea un supermarket 100% românesc și un fast-food care intră în premieră pe piața din țara noastră
Leonard Miron nu se mai oprește din slăbit! E de nerecunoscut în cele mai recente fotografii! Cum arată la 55 de ani / FOTO
Unica.ro
Leonard Miron nu se mai oprește din slăbit! E de nerecunoscut în cele mai recente fotografii! Cum arată la 55 de ani / FOTO
Descoperire incredibilă! E confirmată existența unei lumi subterane
Financiarul.ro
Descoperire incredibilă! E confirmată existența unei lumi subterane
Satul din România în care soarele răsare de două ori. Reacţia unui turist din Tokyo când ajunge pentru prima dată aici
Observatornews.ro
Satul din România în care soarele răsare de două ori. Reacţia unui turist din Tokyo când ajunge pentru prima dată aici
Horoscop 19 octombrie 2024. Taurii se simt bine și ar vrea să răspândească și în jurul lor această stare
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2024. Taurii se simt bine și ar vrea să răspândească și în jurul lor această stare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI