Cauza o constituie chiar furnizorii de electricitate, care nu își calculează corect necesarul de energie, iar acum vor ca noi toți să le suportăm pierderile, acuză surse din domeniul energetic energetic pentru Libertatea.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a dat vina pe energia regenerabilă – care este intermitentă, și pe caniculă – care crește consumul de electricitate.

Și Transelectrica, transportatorul național de electricitate, a anunțat recent că energia regenerabilă poate duce la avarii și la volatilități ale prețurilor.

Mai exact, atunci când nu bate vântul, energia respectivă trebuie compensată din altă parte. Acest lucru face ca prețul pe piața de echilibrare, care este un mecanism de penalizare, să crească masiv.

Unde e problema

Un expert din energie a explicat pentru Libertatea că vina trebuie căutată în altă parte.

Acesta spune că adevăratele dezechilibre le produc chiar furnizorii de energie, deoarece nu își calculează corect necesarul de electricitate pentru consumatorii lor și nu își cumpără cantitățile de energie care trebuie.

„Cine creează aceste dezechilibre? S-a încercat să se dea vina pe prosumatori (micii producători cu panouri pe case – n.r.), dar problema acestora este mult exagerată. Cele mai mari dezechilibre le fac chiar furnizorii. Aceștia nu își calculează bine necesarul de energie și ca atare nici nu își cumpără destulă energie de pe OPCOM și nu fac nici contracte pe termen lung. Piața intrazilnică este rar folosită, ei la ora 14 închid laptopul și pleacă. Furnizorii trebuie să aibă echipe care să se ocupe 24 din 24 de ore de tranzacții, ca la Dispeceratul Energetic Național”, spune sursa.

Furnizorii cer plafonare pe piața de echilibrare

„Acum furnizorii au cerut plafonarea prețului pe piața de echilibrare, dar acest lucru nu se poate deoarece sunt restricții europene. Plafonarea nu s-ar putea face decât dacă am fi în stare de urgență. Dar ei au creat aceste dezechilibre și acum au mers la Guvern să socializeze pierderea pentru că îi costă prea mult echilibrarea. Părerea mea este că se merge pe fentă și sper ca ANRE și Ministerul Energiei să nu pună botul, cum se zice…”, arată sursa, care a participat la întâlnirea organizată de ministrul Sebastian Burduja cu Transelectrica, autoritatea de reglementare și reprezentanții producătorilor, furnizorilor și distribuitorilor.

Adaptabilitatea sistemului

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că, pe fond, problema o constituie adaptabilitatea sistemului energetic național.

„Avem un sistem energetic proiectat acum 50-70 de ani pentru situațiile de acum 50-70 de ani. Atunci aveam un profil de producție și un profil de consum. Acum acestea s-au schimbat și avem variații foarte mari de producție și consum, iar sistemul energetic nu este pregătit pentru aceste variații. Este la fel ca la autostrăzi și drumuri, avem infrastructură proiectată acum 50 de ani, care acum nu mai face față”, consideră expertul.

Risc de pene de curent

Acesta spune că recent Germania și Olanda au avut probleme energetice similare și au fost aproape de un blackout generalizat.

„Pe caniculă se mai întâmplă să explodeze vreun transformator și așa pot apărea pene locale. Dar problema României este de sistem. Acesta poate intra în 2-3-5-10 ani într-o spirală a morții și ar putea ajunge în colaps ca și sistemul de termoficare”, avertizează Chisăliță.

Germania anunța în aprilie că are nevoie de dublarea capacității de echilibrare, iar acest lucru înseamnă o întârziere a planurilor de închidere a cărbunelui, conform Bloomberg.

În schimb, România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) închiderea cărbunelui.

Urmărește-ne pe Google News