Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Până la Bâlea Cascadă accesul se poate face în condiţii de iarnă, pe Transfăgărăşan. Iată sfaturile salvamontiștilor pentru turiști, ca să rămână în viață, în caz de pericol.

Anul trecut, în decembrie, a avut loc o avalanșă puternică la Bâlea Lac. Căsuțele comercianților au fost distruse (FOTO).

La o altitudine mai mare de 1.800 de metri în masivul Făgăraş, riscul de avalanşă este de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. Stratul instabil măsoară jumătate de metru, potrivit meteorologilor, citați .

„La altitudini mai mari de 1800 m, ninsorile din ultimele 24 ore au depus pe alocuri mai mult de 20 cm de zăpadă proaspătă, astfel că stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte în general 50 cm. Acest strat este instabil, cu rezistenţă scăzută şi cu o slabă coeziune între cristale. În interior se regăsesc structurile de plăci de vânt formate în ultimele săptămâni în special pe versanţii cu expunere sudică şi estică, precum şi cruste de gheaţă. Chiar şi o supraîncărcare slabă, poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafaţă, declanşând avalanşe de medii dimensiuni, în unele cazuri putând fi angrenate şi straturile inferioare”, se arată în buletinul informativ emis marţi, 15 ianuarie, de meteorologii sibieni.

Risc mare de avalanşă se mai înregistrează la peste 1.800 de metri altitudine, în masivele Ţarcu-Godeanu și Parâng-Şureanu.


Citește și… Tolo: Când Parlamentul nu își dădea avizul pentru arestarea politicienilor, era rău! Dar CSM e bun când refuză arestarea procurorilor DNA?!


 

Urmărește-ne pe Google News