„Numai dacă este ceva de viață și de moarte acceptați să fiți giranți la rude sau prieteni, pentru că riscul. Girant înseamnă să ai parte de aceleași obligații ca și titularul creditului. De cele mai multe ori, banca se poate îndrepta mai întâi către girant și nici să nu ajungă la titular”, ne-a declarat Alin Iacob, prețedintele Asociației Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).

Potrivit lui, cei care girează nu văd niciodată riscurile pentru că vor să ajute și sunt de bună credință, fără să se gândească că poate peste 10-15 ani, pot avea probleme grave și riscă să fie executați silit și dați afară din propria casă pentru că au vrut să facă „un gest de ajutor”.

Nu girați fără asigurare!

„A gira pe cineva înseamnă că te înhami și tu la acel credit. Iar această situație poate fi evitată foarte simplu. Titularul trebuie să își facă o asigurare sumplimentară care să-i reducă riscurile. Cei care girează, dacă întradevăr vor să ajute să nu facă asta până când titularul nu face o asigurare la credit, în acest fel vor fi la adăpost de posibilele riscuri”, a declarat pentru Libertatea, Ionuț Stanimir, reprezentant BCR.

Acesta spune că o asigurare nu costă mai mult de 5% din rata creditului. „Pentru o rată de 200 de lei, asigurarea nu va costa mai mult de 10 lei. Oamenii care dau de necaz ajung acolo nu pentru că nu mai vor să plătească, ci poate că a rămas fără slujbă, poate are pe cineva bolnav. Există tot felul de asigurări, pentru boală, pentru șomaj, care îți plătește câteva rate la credit. Ai toate aceste posibilități și e păcat să nu te acoperi”, a mai spus Stanimir.

În caz de neplată de către titular, girantul se obligă să acopere debitele restante.


Scandal sângeros în Focșani. Patru persoane au fost ucise în plină stradă cu furci și topoare


Cel mai grav este că, atunci când titularul nu va mai plăti, banca se va îndrepta asupra cu recuperarea datoriilor asupra bunurilor dumneavoastră.

Prieteni, prieteni, dar brânza-i pe bani

„Din această cauza a girării de bună credință s-au stricat prietenii de-o viață și relații între rude”, a mai spus Alin Iacob.

De asemenea, nu strică să faceți și un contract în fața notarului cu prietenul sau ruda pe care ați girat-o pentru a mai avea o șansă de recuperare a datoriei pentru care ați semnat. În acel contract trebuie neapărat să se mențiuoneze faptul că suma din contract i-a fost îndredințată prietenului sau rudei, iar acesta se obligă să achite ratele la scadență.

Nu vă gândiți că se supără prietenul sau ruda pe voi dacă nu acceptați să girați pentru creditul pe care vrea să-l ia. Nu de alta, dar dacă nu va mai plăti oricum se strică orice prietenie, numai că el rămâne cu casa, iar voi cu datoriile.

Din acest motiv, citiți cu foarte mare atenție contractul de credit (chiar solicitați un draft, cu câteva zile înainte acasă) vedeți ce obligații presupune din partea dumneavoastră și numai atunci decideți, în cunoștință de cauză.


EXCLUSIV/ S-a recăsătorit în pușcărie cu un tâlhar! Asasina sirianului l-a uitat pe amantul închis și el pentru complicitate la crimă


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News