Ca la orice anestezie locala, si la cea efectuata in scopul realizarii unor tratamente stomatologice exista anumite riscuri, putand apare diverse accidente si complicatii dupa aceasta.
– Uneori, in timpul realizarii anesteziei, se pot intepa direct fibrele nervoase, lucru care se manifesta printr-o durere foarte vie resimtita imediat in aria ce urmeaza a fi anesteziata.
– In cursul anesteziei pentru dintii inferiori poate aparea dintr-o eroare de tehnica pareza tranzitorie de nerv facial (ale carei efecte dispar in aproximativ o ora).
– Tot in cursul realizarii anesteziei, mai ales pentru molarii superiori, se poate produce hematomul obrazului. Acesta apare ca urmare a lezarii vaselor de sange din tesuturile pe care le strabate acul seringii. Se manifesta prin aparitia imediata a unei umflaturi in grosimea obrazului. Tratamentul consta in realizarea imediata a compresiei obrazului cu palma, tinandu-se bine apasat timp de cateva minute, dupa care se va aplica un pansament compresiv pentru 24 de ore. Pacientul va urma un tratament cu antibiotice pentru a preveni complicatiile hematomului, acesta resorbindu-se de la sine in 7-10 zile.
– Alte incidente sunt nevritele postanestezice, in care, datorita inteparii fibrelor nervoase sau iritatiei acestora produsa de substanta anestezica, apar crize dureroase asemanatoare cu cele din nevralgie, sau dimpotriva, apar parestezii (pacientul simte amortita zona deservita de nervul respectiv o perioada mai lunga de timp).
– De asemenea, dupa anestezie mai poate aparea trismusul (limitarea temporara a amplitudinii deschiderii gurii cu dificultati in masticatie).
– Exista, ca la orice anestezie, si posibilitatea de a surveni diverse accidente generale.
– Alte accidente pot fi: pierderea cunostintei, convulsiile, crizele de hiper sau hipoglicemie, aparitia infarctului miocardic etc.
Tocmai pentru a preveni aparitia unor astfel de incidente inainte de efectuarea anesteziei sa nu va mirati daca medicul dentist va va pune o groaza de intrebari sau va va da sa completati un formular privind starea dumneavoastra de sanatate. Aceste intrebari au scopul de a indeparta riscurile si este bine sa precizati in mod foarte corect toate afectiunile generale de care suferiti, inclusiv tratamentele pe care le urmati.
Alergia la unele substante
In cazul in care pacientul este alergic la substanta anestezica folosita pot surveni complicatii foarte grave, care pot merge pana la deces. De aceea este bine ca, daca nu ati mai facut nici o anestezie locala in scop stomatologic, sa vi se faca in cabinet un test alergologic (prin test cutanat).
Ruperea acului
Un alt incident produs destul de rar (mai ales daca pacientul se misca brusc in cursul realizarii anesteziei) este ruperea acului. In cazul in care acesta se rupe, trebuie extras din grosimea tesuturilor pe cale chirurgicala.
Cititorii care vor sa-i adreseze intrebari specialistului nostru o pot face la adresa de e-mail: dentist@libertatea.ro.
Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist