Cuprins:
Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară din Zaporojie au fost deconectate de la rețea după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice, a anunțat joi compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citată de Reuters.
Ce înseamnă deconectarea centralei din Zaporojie de la rețeaua electrică
Deconectarea completă a centralei de la rețeaua electrică ucraineană înseamnă că aceasta este dependentă de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor, ceea ce este o operațiune riscantă.
„Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte”, a explicat el.
În timpul unei schimbări între sistemele de rețea, centrala s-ar baza doar pe un generator de rezervă alimentat cu motorină, fără să existe alte opțiuni pentru situația în care această variantă nu funcționează. Iar după 90 de minute fără curent, temperatura reactoarelor va ajunge la un nivel periculos.
Practic, pericolul vine din faptul că „centrala nu va fi legată la nicio sursă de alimentare”.
„Dacă nu reușești să asiguri răcirea timp de o oră și jumătate, se va produce deja topirea”, avertizează Petro Kotin.
Riscurile în cazul unui incendiu
O altă amenințare la adresa securității nucleare are legătură cu vehiculele care sunt înghesuite în halele turbinelor, astfel încât pompierilor le-ar fi foarte greu să ajungă în aceste săli în cazul în care ar izbucni un incendiu.
Vehiculele stau lângă două reactoare. Într-o hală sunt 14 camioane, iar în alta, cel puțin șase, precizează Kotin, citând surse din interiorul centralei.
„În cazul în care este un incendiu în sala turbinelor, nici nu ai posibilitatea de a-l stinge sau de a atenua consecințele lui. Pompierii nu pot intra pentru că orice intrare este blocată de camioane”, explică șeful Energoatom, adăugând că orice incendiu s-ar putea extinde spre clădirile reactorului, unde un foc ar avea consecințe dezastruoase care depășesc zona din imediata apropiere.
Această situație este foarte periculoasă nu numai pentru fabrică, pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume, deoarece nu poți spune niciodată cum va fi vremea și care ar fi direcția vântului.
Petro Kotin, șeful Energoatom:
De asemenea, Kotin vorbește despre o campanie de teroare împotriva lucrătorilor care au ales să rămână în prima linie la centrala de la Zaporojie.
Unul a fost bătut până la moarte, altul a fost atât de grav rănit, încât a avut nevoie de trei luni de recuperare, iar peste 200 au fost reținuți, adaugă șeful companiei ucrainene de energie atomică.
Aproximativ 9.000 de muncitori încă lucrează la centrală din cei circa 11.000 de dinainte de război.
În plus, deși centrala a fost construită conform specificațiilor sovietice, inginerii ruși nu au abilitățile necesare pentru a o opera, mai spune Kotin, care și-a petrecut mare parte din carieră la Zaporojie.
În orice caz, nu le vom permite rușilor să ducă lumea la o catastrofă nucleară și vom face totul pentru a readuce centrala sub controlul nostru deplin și pentru a o opera în siguranță, așa cum a fost întotdeauna.
Petro Kotin, șeful Energoatom:
Fotografie principală: EPA
Jumbo • 25.08.2022, 18:48
Pai chiar asa e, dacă i a rușilor e pericol dacă i a lui zelenski, omul CIA, e minunatie😀. Fiindcă măscăriciul a promis ca le da energie de acolo deștepților de europeni care s au sancționat singuri😀