Conform surselor citate, Rusia își va intensifica actele de sabotaj asupra facilităților militare din Europa, inclusiv americane și NATO. Natura ascunsă a unor astfel de operațiuni, efectuate îndeosebi de Direcția Principală de Informații (GRU) de pe lângă Statul Major al armatei ruse, va reduce riscul unui conflict la scară largă.

Criză de rachete ATACMS cu rază lungă

În plus, potrivit surselor NYT, odată cu lansare primelor lovituri, armata rusă își va muta depozitele de muniție, posturile de comandă, elicopterele de atac și alte instalații vitale de luptă dincolo de raza de acțiune a rachetelor occidentale.

Președintele american Joe Biden poate furniza oricând Kievului mai multe rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, dar unii oficiali de la Washington semnalează că Pentagonul nu dispune de multe rachete de acest tip și are nevoie de o anumită rezervă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Potrivit NYT, așa s-ar explica de ce lui Joe Biden i-a fost greu până acum să permită Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în teritoriul rus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să le permită forțelor sale armate să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia și să livreze mai multe rachete ATACMS americane, rachete „Storm Shadow” de producție britanică și „Scalp”, de proveniență franceză.

Zelenski s-a întâlnit joi cu Biden pentru a-i prezenta așa-numitul „plan al victoriei” Ucrainei, dar cei doi șefi de stat nu au făcut niciun anunț referitor la folosirea rachetelor occidentale în Rusia. Astfel că o decizie în acest sens este în continuare incertă.

În acest context, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a anunțat modificarea doctrinei nucleare a Rusiei. „În versiunea actualizată a documentului, agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, este propusă a fi considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, a spus Putin, într-o nouă încercare de a descuraja Occidentul să ajute Ucraina.

GRU, în spatele unor acte de sabotaj de la fabrici de armament

Rusia efectuează de mai mulți ani acte de sabotaj în Europa în scopul de a împiedica ajutoarele militare pentru Ucraina. De exemplu, agenți GRU au fost identificați în spatele unor explozii și incendii produse la fabrici de armament din Bulgaria și Cehia. Iar de la lansarea invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022, Rusia și-a extins raza actelor de sabotaj, vizând în principal nodul logistic din Polonia și mai recent chiar și baze militare din Germania.

În luna mai, unele servicii de informații din Uniunea Europeană (UE) au stabilit că Rusia pregătește acte de sabotaj în Europa, inclusiv explozii și incendii. Autoritățile europene au subliniat apoi că agenții Kremlinului au devenit „mai coordonați și mai agresivi” decât până acum.

Bazele militare americane din Europa, în alertă maximă

La începutul lunii iulie, SUA și-au pus bazele militare din Europa în alertă maximă pentru prima dată în ultimii zece ani din cauza amenințărilor din partea Rusiei. Washingtonul a avertizat că Moscova desfășoară o campanie de sabotaj la scară largă pe întregul continent european. Un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru CNN că acțiunile Kremlinului devin din ce în ce mai îndrăznețe și agresive.

Norvegia a anunțat recent că investighează „mai multe incidente” comise de „infractori locali și organizații criminale” la solicitarea Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic).

Serviciile poloneze de securitate au neutralizat la începutul acestei luni o operaţiune de sabotaj orchestrată de Rusia şi Belarus care urmărea destabilizarea Poloniei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News