Noul sediu al DIICOT aflat pe strada Sfânta Vineri nr. 33 din București a fost cumpărat în 2017, pe când clădirea cu 7 etaje era doar un șantier. Potrivit RiseProject, șeful DIICOT de la acea vreme, procurorul Daniel Horodniceanu, a înaintat trei note de fundamentare procurorului general al României, Augustin Lazăr, privind achiziția clădirii.

În documente, conducerea DIICOT menționa că pentru soluționarea problemei cu spațiul s-a adresat Primăriei Generale, R.A.P.P.S., Ministerului Apărării Naționale, dar că nu au primit soluții, motiv pentru care se impune cumpărarea unui sediu.

Cele trei instituții indicate în notele de fundamentare au transmis jurnaliștilor Rise Project că DIICOT nu a făcut niciodată astfel de solicitări.

Achiziție pe repede înainte

Clădirea a fost cumpărată de la compania Art Dimon SRL, care are ca asociați majoritari trei firme din Ungaria, pe 13 decembrie 2017. Achiziția a fost perfectată în timp record.

„De la ora 14:00 până la 17:00, comisia a avut timp să treacă prin toate documentele depuse de Art Diamond SRL, să vizioneze clădirea și să observe dacă respectă cerințele din caietul de sarcini. Reprezentanții firmei au fost invitați în aceeași zi, până la 17:00, la negocieri.  Practic, în doar câteva ore, achiziția de peste 17 milioane de euro a fost rezolvată”, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Prețul de 17 milioane de euro plus TVA este cu 5 milioane mai mult față de raportul de evaluare realizat la momentul achiziției, în decembrie 2017, când imobilul a fost estimat la aproape 12 milioane de euro.

Cu tot cu TVA, statul a plătit peste 20 de milioane de euro pe sediul DIICOT.

Nereguli găsite de Curtea de Conturi

La un an după cumpărarea sediului, Curtea de Conturi a verificat achiziția. Concluziile inspectorilor arată că achiziția sediului DIICOT din strada Sfânta Vineri nu a fost transparentă și a încălcat normele stabilite prin procedura internă.

DIICOT „nu a asigurat transparența procedurii achiziției, contrar prevederilor art.7 din procedură, care menționează afișarea anunțului privind intenția de cumpărare la sediul autorității contractante, cât și publicarea pe site-ul propriu a anunțului de intenție” , se menționează în raportul Curții de Conturi, citat de Rise Project.

Ce au mai constatat inspectorii Curții de Conturi:

  • DIICOT a hotărât de la cine să cumpere sediul cu o săptămână mai devreme, deși ofertele puteau fi depuse până în 20 decembrie 2017.
  • Singura ofertă din dosarul de achiziție – S.C. Art Diamond Real Estate SRL, cea declarată câștigătoare – a fost depusă la DIICOT în iulie 2017, cu mult înainte ca procedura de achiziție să înceapă, mai susține raportul de control.
  • Doi dintre membrii comisiei de achiziție nu îndeplineau cerințele din procedură, fiind subordonați ierarhic procurorului-șef al DIICOT.
  • Prețul nu a fost negociat.

Horodniceanu: „Dacă s-ar vinde acum, probabil că e cel puțin dublu”

Întrebat de către jurnaliștii Rise Project despre achiziționarea sediului DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu a declarat că „asta e o realizare foarte bună, e singura clădire luată în 33 de ani (…) Dacă s-ar vinde acum, probabil că e cel puțin dublu”.

Întreaga investigație poate fi citită pe Rise Project.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News