România este a treia țară din Europa cu cei mai mulți fumători de țigări cu mentol. Aroma de mentă a fost folosită ca ingredient de industria tutunului pentru a atrage tinerii și este percepută în mod fals ca fiind mai puțin dăunătoare datorită senzației răcoroase și de prospețime pe care o dă, notează Rise Project.
În România peste 1,8 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani sunt fumători activi.
Interzicerea ar genera contrabandă: Fals
Teoriile avansate de Ministerul Finanțelor și, respectiv, al Sănătății, privind creșterea contrabandei prin interzicerea țigărilor mentolate sunt însă contrazise chiar de cifrele Poliției de Frontieră, mai arată investigația Rise Project.
În anul în care Directiva Europeană a fost transpusă în România, volumul țigărilor confiscate a scăzut aproape la jumătate față de anul precedent.
Directiva Europeană transpusă în lege spune că țigările mentolate ar fi trebuit să fie interzise începând cu 20 mai 2020.
Chiar și așa, în contextul pandemiei și al stării de alertă, România nu a respectat termenul impus de UE și a continuat comercializarea acestor produse. La începutul lunii mai 2020, toate cele trei mari companii de tutun din România au trimis Guvernului o solicitare de amânare a interdicției până la ieșirea țării din starea de alertă impusă, notează RISE Project.
Practic, cineva din Guvernul României a decis că țigările cu mentol vor fi interzise din 15 iunie și a strecurat această măsură într-o ordonanță de urgență din 2020, emisă în timpul primului val al pandemiei de coronavirus.
Amânarea datei a fost făcută atât de repede, încât din nota de fundamentare a actului legislativ lipsește motivarea deciziei și nominalizarea ministerului care și-a asumat această măsură, mai arată Rise Project.
„În ministere au existat mereu infiltrați oameni care au fost pro-tutun. Acesta este adevărul. Secretarul general din Ministerul Sănătății a transmis că ministerul e de acord cu prorogarea, dar fără să aibă acordul de la direcția de specialitate și fără să explice de ce susține prorogarea“, a declarat pentru Rise Project, sub protecția anonimatului, un oficial din Ministerul Sănătății.
Un fenomen global
Din informațiile obținute de RISE Project reiese că peste 60 de variante diferite ale mărcilor JTI vândute în 19 state membre sunt suspectate că ar avea o aromă sau amplificator de aromă de mentol.
În România, țigările Winston ale celor de la JT International au intrat și în vizorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a amendat compania de tutun și a solicitat modificarea designului pachetelor de țigări.
Rugată de RISE să explice care sunt metodele de laborator prin care JTI se asigură că țigările nu au o aromă caracteristică și nu încalcă directiva, compania din România a răspuns: „Toate produsele JTI respectă legea și nu au o aromă caracteristică, conform cercetării științifice solide și independente”.
În realitate, compania nu știe dacă produsele lor sunt legale sau nu, iar acest lucru a fost recunoscut chiar de oficialii JTI.
„Nu există o metodă de testare obligatorie sau oficială pe care JTI o poate folosi pentru a determina dacă produsele finite care conțin noul nostru amestec au sau nu o aromă caracteristică”, se arată într-un e-mail al companiei JTI din Marea Britanie către autoritățile din Londra, mai notează Rise Project.
România riscă acum sancțiuni pentru că nu a notificat Comisia Europeană și nimeni nu știe încă cine a introdus măsura în Ordonanța de Urgență.
Citiți aici întreaga investigație RISE Project.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro