„Redacția RISE denunță presiunile venite din partea procurorilor DIICOT și demersurile pe care aceștia le fac pentru a determina jurnaliștii de investigație să divulge informații din documentările jurnalistice”, transmit jurnaliștii.

În cadrul investigației denumite „Afacerea migrantul” și publicată în trei părți, RISE Project precizează că a „descoperit victime, firme-fantomă, oameni de afaceri și foști angajați din structurile MAI implicați în această industrie de milioane de euro”.

Iar în acest context, procurorii DIICOT l-au chemat la audieri pe unul dintre autorii anchetei jurnalistice.

„La finalul audierii, procurorul-șef a dispus o ordonanță prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziția parchetului toate datele care au stat la baza documentării investigațiilor jurnalistice. Același magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziție, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziții”, precizează jurnaliștii.

Subliniind că „protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională”, echipa RISE afirmă că „nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistrați de a divulga informații și documente confidențiale, care pot pune în pericol siguranța și securitatea surselor”.

De asemenea, redacția menționează că a trimis solicitări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DIICOT pentru a obține un punct de vedere cu privire la acțiunea procurorului, iar Parchetul General a transmis ulterior că „a solicitat DIICOT efectuarea unui control pentru verificarea legalității ordonanței și că «libertatea mass-media este o condiție obligatorie a unei societăți democratice, iar protecția surselor jurnalistice este un drept indiscutabil al jurnaliștilor»”.

Urmărește-ne pe Google News