Reporterul emisiunii este președintele unui ONG finanțat de cei pe care îi intervievează, același ONG care a plătit 13.000 de euro firmei soției realizatorului emisiunii, jurnalistul TVR Răzvan Petrișor. Acesta din urmă susține că nu există niciun conflict de interese și nici vreo ingerință editorială din partea ONG-ului.
Potrivit Rise, emisiunea prezintă săptămânal, în fiecare sâmbătă, o serie de reportaje despre industria lemnului în care li se face reclamă procesatorilor de lemn – dintre care unii au fost în trecut sancționați sau sunt anchetați pentru comerț ilegal.
Realizator al proiectului este, conform Rise Project, jurnalistul TVR Răzvan Petrișor, iar „reporterul” desemnat este Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn, un ONG finanțat, scrie Rise, chiar de către procesatorii de lemn pe care acesta îi intervievează.
„Am de partea mea cei mai buni specialiști”
Articolul prezintă și următorul citat din emisiune, aparținând lui Petrișor:
„Emisiunea aceasta să știți că nu o fac după cum mă taie pe mine capul. Am de partea mea cei mai buni specialiști în silvicultură și în industria lemnului. Credeți-i mai degrabă pe ei, eu sunt doar un intermediar între adevăr și publicul televiziunii publice care trebuie să fie cel mai informat dintre toate”.
Jurnalistul Andrei Ciurcanu subliniază faptul că, pe parcursul emisiunii, Răzvan Petrișor (foto) nu adresează nicio întrebare referitoare la acuzațiile sau sancțiunile privind lemnul furat.
Într-unul dintre episoade, se mai arată în articol, apare și HS BACO Panels, una dintre cele șase unități de producție ale grupului Holzindustrie Schweighofer – anchetați pentru tranzacții cu lemn tăiat ilegal.
Totodată, anul trecut, aceeași companie a fost amendată de către Consiliul Concurenței cu suma de 10 milioane de euro, după ce consiliul a constatat nereguli în achizițiile de masă lemnoasă.
„Nu toți care lucrează în industria lemnului sunt mafioți”
„Pe 31 ianuarie 2022, Răzvan Petrișor a transmis TVR un punct de vedere în care a susținut că emisiunea are la bază conceptul de promovare a creșterii suprafeței împădurite a României și de a explica și că pădurea are o a doua funcție, cerută de societate, anume asigurarea masei lemnoase pentru industriașii care lucrează cu materie primă recoltată legal. (…) Pentru că nu toți care lucrează în industria lemnului sunt mafioți. Dimpotrivă”, se mai precizează în articol.
Alte două companii care au apărut în seria de reportaje TVR sunt: Frasinul – patronată de omul de afaceri Traian Larionesi, amendată anul trecut pentru tranzacții ilegale la licitații și MIS Grup, fondată de Emil Iugan și, de asemenea, amendată anul trecut de Consiliul Concurenței cu suma de 100.000 de euro, în același dosar în care au fost sancționate Holzindustrie Schweighofer și Frasinul.
„Gentlemen agreement”
Contactat de Rise Project cu privire la implicarea Asociației Prolemn în difuzarea emisiunii sale, Răzvan Petrișor a explicat:
„(…) Am convenit verbal, prin gentlemen agreement, să mă ajute cu documentarea, cu ilustrație, cu identificarea unor silvicultori (…), cu industriași și mobiliști care folosesc doar lemn recoltat legal (…), neavând niciodată vreun conflict cu legea în acest sens. PROLEMN nu a intervenit sub niciun aspect în conținutul editorial al rubricii, ea fiind strict un demers jurnalistic personal, ca Jurnalist senior TVR”.
Articolul mai menționează că, în aceeași perioadă în care TVR 2 difuza această emisiune, soția lui Răzvan Petrișor a primit, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, echivalentul sumei de 13.000 de euro de la Asociația Prolemn.
Petrișor a reacționat opinând că acesta nu ar fi un conflict de interese:
„Nu știu ce coincidențe sunt sau nu sunt, ideea este că nu e niciun conflict de interese, nu se prejudiciază nimic, nu există nimic, nu înțeleg care e treaba. Una e jurnalismul și ce ține de jurnalism. Și una e partea cealaltă”.
În ce privește promovarea companiilor sancționate, Petrișor a declarat că nu verifică instanțele de judecată pentru a afla astfel de aspecte.
Mai multe, pe Rise Project.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro