Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a notificat Parlamentul, la sfârşitul lunii noiembrie, în legătură cu trimiterea în judecată a preşedintelui AEP, Constantin Mituleţu Buică, pentru comiterea „în concurs” a trei infracţiuni de serviciu, ultima în formă continuată, 18 acte materiale.
Mitulețu este acuzat că a comis trei infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unul în formă continuată (de 18 ori).
Pe 25 martie, Constantin Mitulețu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale, a fost pus sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu, după ce în 2019 ar fi dat afară doi directori din cadrul instituției.
Cei doi directori AEP care ar fi fost dați afară de Constantin Mitulețu-Buică sunt Gabriel Saucă (director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale).
În demersul său, Mitulețu a fost ajutat de secretarul general al instituției, Cristian Andreescu, care a susținut în scris acuzațiile ce li se aduceau celor doi directori pentru a fi sancționați. Fapt pentru care este acum și el acuzat de fals intelectual în același dosar cu președintele AEP, scrie Rise Project.
În locul celor doi directori schimbați din funcție, șeful AEP a numit alții, fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Numirile nelegale nu s-au oprit aici. În 2019 a repetat abuzul de 18 ori, susțin procurorii.
Toate cele 18 numiri, prezentate de RISE în partea 4 din #Hidra Electorală, „Cumetrii cu autoritate”, au fost constatate și de Curtea de Conturi anul trecut, într-un proces-verbal pe care îl menționează și rechizitoriul procurorilor.
Inspectorii Curții au dispus atunci „reanalizarea/reconsiderarea condițiilor în care au fost efectuate numirile” și „aplicarea măsurilor necesare pentru asigurarea conformității cu reglementările legale”. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Pentru că președintele are rang de ministru, el poate fi revocat din funcție doar de Parlament, „pentru motive temeinice”, în urma unui raport al comisiilor juridice reunite. Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, a declarat pentru sursa citată că odată cu trimiterea în judecată a președintelui AEP, există „temei” pentru revocarea lui din funcție.