Acest scrutin era aşteptat iniţial în toamnă, însă va avea loc până la urmă în vară.

„Mai devreme, azi (miercuri), am discutat cu Majestatea Sa, regele (Charles al III-les), pentru a-i cere dizolvarea Parlamentului. Regele a dat curs acestei cereri, iar alegerile legislative se vor ţine la 4 iulie”, a anunţat liderul conservator, în vârstă de 44 de ani, care a vorbit în ploaie, pe treptele din Downing Street nr.10.

„Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a spus premierul, potrivit BBC, adăugând că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece”.

Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul antiimigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%.

Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile.

Anunţul său privind data desfăşurării alegerilor vine în aceeaşi zi când s-a spus că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din raportările din ultimii aproape trei ani.

Urmărește-ne pe Google News