Downing Street a emis luni, 16 ianuarie, un comunicat de presă în care anunță un amendament la proiectul de lege privind ordinea publică – adoptat de parlamentarii britanici în octombrie anul trecut – pentru a „lărgi definiția legală a «perturbării grave»” și a permite poliției să intervină preventiv în reprimarea protestelor înainte de „izbucnirea haosului”.

Astfel de prevederi ar înăspri proiectul de lege existent, care întărește raza de acțiune a forțelor de ordine și le interzice protestatarilor să se lege cu lanțuri de clădiri. La rândul său, proiectul se bazează pe controversata lege privind poliția, criminalitatea, condamnările și instanțele de judecată adoptată anul trecut.

Sunak a apărat amendamentul susținând că dreptul de a protesta „nu este absolut”, deși a recunoscut totuși că acest drept rămâne un „principiu fundamental al democrației noastre”.

„Nu putem avea proteste desfășurate de o mică minoritate care să perturbe viața publicului obișnuit”, a declarat premierul conservator duminică seară. „Nu este acceptabil și îi vom pune capăt”, a insistat Sunak.

Noile propuneri ale premierului britanic au apărut în mijlocul unui val de greve și mitinguri organizate în orașele britanice, în special la Londra, pe care unii observatori le-au numit o nouă „iarnă a nemulțumirilor”.

Angajații din sectorul public și activiștii pentru mediu au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea față de politica guvernamentală, aceștia din urmă fiind responsabili de diverse tulburări publice – și anume închiderea unor artere importante din capitala țării.

Comisarul Serviciului de Poliție Metropolitană, Sir Mark Rowley, și-a oferit sprijinul pentru planul guvernului, susținând că noile reguli propuse vor „crea o linie mai clară pe care poliția să o aplice atunci când protestele au un impact asupra altor persoane care doresc pur și simplu să își vadă de treburile lor legale”.

Dar criticii proiectului de lege privind ordinea publică – el însuși condamnat pe scară largă ca fiind un atac draconic asupra drepturilor democratice din Regatul Unit – au denunțat amendamentul, susținând că acesta toarnă și mai mult gaz pe foc, ceea ce ar putea duce la o depășire a limitelor de aplicare a legii.

„Legea privind ordinea publică este deja profund iliberală”, a scris pe Twitter avocatul și expertul în drepturile omului Adam Wagner. „Acum, (guvernul) vrea să facă și mai ușor pentru poliție să împiedice protestele – chiar și atunci când suspectează că vor exista perturbări grave”, a adăugat acesta.

Adam Wagner a mai remarcat că aceste noi puteri ar putea complica activitățile poliției prin „implicarea acesteia în dispute politice”.

Textul exact al amendamentului guvernului britanic nu a fost încă dezvăluit, deoarece proiectul de lege privind ordinea publică se apropie de ultimul obstacol parlamentar în Camera Lorzilor.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News