Armata israeliană și-a intensificat bombardamentele asupra sudului Fâșiei Gaza în cursul nopții, după o zi în care s-a înregistrat unul dintre cele mai negre bilanțuri în ceea ce privește victimele în rândul palestinienilor, după începutul conflictului.

Sunak a declarat în fața parlamentului de la Londra că Israelul are dreptul de a răspunde militar la asaltul Hamas de la începutul acestei luni – cel mai sângeros atac asupra evreilor de la Holocaust încoace.

Premierul a mai spus că guvernul său dorește ca Hamas să elibereze ostaticii israelieni, să ajute britanicii să părăsească Gaza și să se asigure că ajutorul umanitar poate ajunge la cei care au nevoie.

„Recunoaștem că, pentru ca toate acestea să se întâmple, trebuie să existe un mediu mai sigur, ceea ce, desigur, necesită pauze specifice – spre deosebire de o încetare a focului”, a declarat Sunak în fața parlamentarilor, în cadrul sesiunii parlamentare săptămânale de întrebări și răspunsuri.

Marea Britanie a discutat cu alte țări marți, la Națiunile Unite, despre o posibilă pauză umanitară, a precizat el.

Sunak a vorbit în fața parlamentarilor în timp ce un avion britanic se îndrepta miercuri spre Egipt pentru a livra provizii umanitare oamenilor din Gaza.

Statele Unite au făcut presiuni pentru pauze scurte în timpul luptelor, în timp ce Rusia a pledat pentru o încetare completă a focului.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al lui Sunak a declarat că o încetare totală a focului ar fi doar în beneficiul Hamas, poziție similară cu cea anunțată marți de Casa Albă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a declarat că Sunak nu este de acord cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la afirmațiile potrivit cărora atacurile Hamas de la începutul acestei luni „nu au avut loc din senin”.

„Suntem fermi că nu există și nu poate exista nicio justificare pentru atacul terorist barbar al Hamas”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Sunak.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Israel și Hamas

Urmărește-ne pe Google News