ROATA ANIVERSARĂ din GOOGLE DOODLE poate fi învârtită de mai multe ori de fiecare utilizator.
GOOGLE, cel mai mare motor de căutare in lume, este omagiat miercuri, printr-un GOOGLE Doodle, la 19 ani de la ”naşterea” proiectului.
Doodle-urile sunt reprezentări ocazionale ale logoului afişat pe prima pagină Google (google.ro”>www.google.ro), ce au acompaniat de-a lungul anilor toate căutările online făcute de utilizatorii Google din întreaga lume.
GOOGLE, al cărei nume provine de la numărul googol, adică 10 la puterea 100, este o corporaţie americană multinaţională care administrează motorul de căutare pe Internet Google.com.
Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google
Compania GOOGLE a fost fondată în 1998 de către Larry Page şi Sergey Brin.
Motorul de căutare GOOGLE include și motoare de căutare pentru imagini, cărți, bloguri, grupuri de știri și directoare web.
Alte servicii oferite de GOOGLE sunt GOOGLE Earth, GOOGLE Chrome (browser web), Android (sistem de operare pentru mobile), Gmail, GOOGLE Talk (mesagerie instant), GOOGLE Chrome OS (sistem de operare bazat pe Linux), Orkut (reţea de socializare deţinută de GOOGLE), GOOGLE Plus (reţea de socializare creată de GOOGLE).
GOOGLE a creat servicii și instrumente atât pentru publicul larg, cât și pentru mediul de afaceri.
Compania GOOGLE se regăsește în topul Forbes al celor mai valoroase brand-uri din lume, pe poziția a doua, fiind totodată al doilea cel mai dorit angajator din SUA.
Un gigant planetar
Google se află acum pe locul 65 în topul Fortune Global 500, iar holdingul care deține compania a fost redenumit Alphabet în anul 2015, odată cu restructurarea gigantului online. Alphabet are venituri anuale de 90,2 miliarde de dolari și a obținut anul trecut profituri totale de 19,47 miliarde de dolari. Compania are peste 72.000 de angajați în întreaga lume.
Google deține și sistemul de operare Android, prezent pe marea majoritate a smartphone-urilor și tabletelor din întreaga lume. Pe telefoanele inteligente, Android deține o cotă de piață de peste 85%, fiind urmat de către iOS de la Apple cu 14%.
Mai nou, Google oferă și servicii de telefonie în SUA, prin Project Fi, dar și cablu prin intermediul Google Fiber. Google a deținut pentru o scurtă perioadă de timp și producătorul de smartphone-uri Motorola, dar l-a vândut către Lenovo în anul 2014. Acum a achiziționat, însă, o parte a altui producător de telefoane, respectiv divizia HTC care produce smartphone-urile Pixel.
De altfel, noua generație Pixel 2 și Pixel XL 2 vor fi prezentate în data de 4 octombrie., eveniment la care va fi prezentat și un nou Chromebook. De altfel, în ultimii ani Google a început să lanseze și foarte multe produse hardware, de la smartphone-urile Pixel la boxele inteligente Google Home, la dispozitivul de streaming Chromecast și până la gadgeturile Nest, folosite pentru automatizarea locuinței.
În fine, Google deține și YouTube, cel mai mare site video din lume. De asemenea, Google este celebră pentru testarea mașinilor care se conduc singure. De altfel, în acest domeniu Google este acum angrenată într-un mare proces cu Uber, pe care o acuză de furt de tehnologie, și s-a aliat cu Lyft, principalul concurent al Uber din SUA.
Larry Page este al 12-lea cel mai bogat om din lume, având o avere estimată la 44,4 miliarde de dolari de către revista americană Forbes. Sergei Brin, celălalt cofondator, este pe locul 13, cu o avere de 43,2 miliarde. În fine, Eric Schmidt – președintele Google – are o avere de 12,5 miliarde de dolari, potrivit aceleaiași surse.
Yahoo a vrut să cumpere Google
În 1998 Larry Page și Sergei Brin au vrut să vândă algoritmul PageRank, care stă la baza motorului de căutare Google, către AltaVista cu un milion de dolari, dar aceasta a refuzat. AltaVista era parte a Yahoo. Ulterior, în 2002 Yahoo a vrut să cumpere Google, dar fondatorii companiei au cerut 5 miliarde de dolari. Yahoo iar a refuzat.
Competiția cu Microsoft și Apple
Un episod interesant din istoria Google îl constituie faptul că cei doi fondatori aveau în anii 2000 ca principală rivală grupul software Microsoft. Aceasta era la acel moment cea mai mare companie din lume, cu o capitalizare de peste 600 de miliarde de dolari.
Ulterior, în 2008, Microsoft a vrut să cumpere Yahoo cu 44,6 miliarde de dolari, dar atunci au refuzat acționarii Yahoo. Între timp, Yahoo a căzut tot mai mult în preferințele utilizatorilor din cauza creșterii puternice a Facebook. Yahoo și-a vândut în acest an divizia de internet către grupul telecom Verizon din SUA. Între timp, Microsoft a achiziționat rețeaua profesională LinkedIn cu 26 de miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Google se aliase cu Apple pentru introducerea iPhone în 2007. Cele două companii vedeau Microsoft drept un inamic comun, astfel că alianța era logică. Inclusiv la prezentarea iPhone din 2007 au fost prezenți pe scenă oficiali de la Google. Ba mai mult, Erich Schmidt, la vremea aceea directorul general al Google, se afla în consiliul de administrație al Apple.
Numai că relațiile dintre Apple și Google s-au răcit rapid, după ce Google a început să dezvolte Android. Schmidt și-a dat demisia din consiliu în 2009. Ulterior, Steve Jobs – pe atunci șeful Apple – s-a jurat să declanșeze un ”război termonuclear” contra Android, iar Apple a dat în judecată mai mulți producători Android, precum Samsung, HTC sau Motorola.
Amenzi și scandaluri în Europa
Nici Microsoft nu a stat cu mâinile în sân și a s-a plâns la Comisia Europeană din cauza practicilor anticoncurențiale ale Google legate de motorul de căutare. Google a primit deja o amendă de 2,4 miliarde de dolari din această cauză și mai este vizată în alte două anchete. De asemenea, Franța vrea introducerea unei taxe pe cifra de afaceri pentru ca Google și alte companii IT să plătească mai multe taxe în Uniunea Europeană.
Cum a apărut GOOGLE DOODLE
În 1998, fondatorii Google – Larry şi Sergey – au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada. Pentru că au vrut să-şi anunţe utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă, au adăugat emblema festivalului în spatele logoului Google. Primul doodle astfel creat a fost unul relativ simplu, dar ideea de a decora logoul companiei cu ocazia unor evenimente extraordinare a fost neaşteptat de bine primită de utilizatorii Google.
De atunci Google a creat peste 1.000 de logouri pentru paginile de start Google din întreaga lume, sărbătorind personalităţi ca Marie Curie, Mahatma Gandhi şi personaje ca Batman.
Doodle-urile Google au început ca simple ilustraţii, dar în timp acestea au evoluat, ca şi tehnologia.