Senatorul a prezentat principalele prevederi din legea carantinei, adoptate în comisia juridică, el arătând că s-au făcut modificări în proporţie de 90%, faţă de varianta trimisă de Guvern Parlamentului.

„Guvernul a trimis un proiect extrem de şubred, fără niciun fel de preocupare pentru drepturile fundamentale. Am reparat aceste nedreptăţi şi am dat autorităţilor pârghiile pentru a fi eficienţi în lupta cu coronavirsul”, a spus el.

Potrivit lui Cazanciuc:

  • s-a eliminat posibilitatea izolării numai pe suspiciuni.
  • s-au definit foarte clar noţiuni ce înseamnă simptomatologia unor boli.
  • riscurile legate de carantină au fost foarte clar stabilite după procedură în această lege.
  • Statul nu poate impune oricând şi oricum carantina unor persoane. O persoană nu poate fi izolată în spital doar pentru simple suspiciuni.
  • Statul nu te poate forţa să urmezi un tratament împotriva voinţei tale.
  • Tratamentul se administrează întotdeauna cu acordul pacientului. În cazul infectării ambilor părinţi, statul nu poate lua copilul fără acordul părinţilor. Aceştia pot opta să lase copilul în grija familiei sau în grija unor apropiaţi în care au încredere.
  • Au fost introduse două proceduri judiciare importante de contestare a actelor emise în baza acestei legi.

„Nicio persoană în cazul căruia s-a stabilit că reprezintă un risc de transmitere comunitară unui virus sau al unui agent patogen nu va putea umbla nestingherită pe stradă punând în pericol sănătatea celorlalţi „, a afirmat preşedintele interimar al Senatului, el arătând că medicul recomandă izolarea din raţiuni de infectare, cu acordul persoanei.

Dacă persoana nu îşi dă acordul pentru această izolare, medicul ia legătura imediat cu DSP-ul, care are obligaţia de a confirma sau nu decizia cadrului medical.

Instanţa trebuie să se pronunţe cu privire la solicitarea persoanei de a refuza izolarea, a mai explicat Cazanciuc.

Urmărește-ne pe Google News