Fostul premier populist Robert Fico, care a făcut campanie electorală promițând că va stopa ajutorul militar acordat Ucrainei, a câștigat alegerile legislative anticipate de sâmbătă din Slovacia și va primi șansa de a forma un guvern de coaliție, după cinci ani petrecuți departe de putere.

Fico și partidul său de centru-stânga Smer au obținut aproape 23% din voturi, cu cinci puncte procentuale în fața contracandidatului liberal Michal Šimečka și a partidului său Slovacia Progresistă, care s-au prezentat ca o alternativă prooccidentală și reformistă, arată datele obținute de publicația locală Aktuality.sk.

Rezultatul bun îl readuce pe abilul Fico înapoi în centrul scenei politice, la aproximativ cinci ani după ce fusese forțat să plece din fruntea guvernului de furia populară, pe fondul indignării provocate de asasinarea tânărului reporter de investigații Jan Kuciak (și a logodnicei acestuia), care investiga corupția din partidul aflat la putere.

Există argumente pentru această reușită. Victoria fostului premier vine într-un moment complicat pentru Slovacia, care se confruntă cu probleme economice serioase, inclusiv cele generate de războiul din vecinătate.

Fico a promis o redresare economică și mai multe cheltuieli sociale, iar după scrutin și-a reiterat declarațiile din campanie. „Oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”, a spus el după scrutin.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Alegerile au venit și într-o perioadă de instabilitate politică, cu un guvern care s-a prăbușit la jumătatea mandatului pe fondul unor nesfârșite scandaluri. Încrederea alegătorilor în executiv s-a prăbușit la 18%, potrivit unui sondaj realizat de think-tank-ul Globsec, iar Fico, spun analiștii, a reușit să beneficieze de acest context, speculând temerile oamenilor și manipulând un val de dezinformare care a copleșit țara.

„O lecție pentru noi”. Cum a câștigat populistul prorus Robert Fico alegerile din Slovacia și ce ar însemna întoarcerea sa la putere pentru Ucraina și UE
Configurația parlamentului slovac: Smer (centru-stânga) a adunat 42 de mandate, Slovacia progresistă (PS – liberal) – 32 de mandate, Hlas (centru-stânga) – 27 de mandate, Olano (centru-dreapta) – 16 mandate, Mișcarea Creștin-Democrată (KDH) – 12 mandate, Libertate și Solidaritate (SaS – liberal) – 11 mandate, SNS (naționalist) – 10 mandate

În Europa, reacțiile au fost diferite. În vreme ce populistul premier maghiar Viktor Orban, un posibil aliat al lui Fico, a salutat victoria și a anunțat că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu un patriot”, liderii prooccidentali au fost precauți și îngrijorați.

Ministrul de interne al Republicii Cehe, Vít Rakušan, un liberal, a declarat că rezultatele din Slovacia „sunt un avertisment și o lecție pentru noi”.

„Dacă vrem să protejăm democrația liberală în Republica Cehă, trebuie să explicăm beneficiile acesteia chiar și oamenilor care în acest moment nu profită de ele”, a spus Rakušan, într-un mesaj postat pe rețelele sociale. „Oamenii din zonele îndepărtate, oamenii săraci, cei dezamăgiți. Trebuie să creăm o societate rezistentă la frică”, a întărit el, potrivit Politico.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Jurnalistă slovacă: Fico a câștigat prin „răspândirea fricii”

Mulți observatori au subliniat că Robert Fico este parte a unui val ce i-a impulsionat pe populiștii din întreaga Europă – din Germania și Austria până în Finlanda – care au profitat de scepticismul tot mai mare față de război și de temerile legate de creșterea costurilor de trai.

El a fost însă în același timp un supraviețuitor, care a știut să se adapteze la tendințele din societate. În primul rând, după căderea de la putere, el a supraviețuit tuturor anchetelor de corupție declanșate după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, reușind chiar să-și convingă alegătorii că a fost ținta unor investigații politizate.

Apoi, a împins la maxim discursul populist, devenind un soi de voce a opoziției față de orice, nu în ultimul rând față de măștile medicale și vaccinul anti-COVID în timpul pandemiei. A continuat pe același ton, atacând politicile ecologice, migrația, valorile liberale în general, Occidentul și susținerea acestuia pentru Kiev, în războiul cu Moscova.

Fico a câștigat prin „răspândirea fricii”, a scris Beata Balogová, editora ziarului SME, într-un articol publicat duminică. „El a convins destui oameni că liberalismul și drepturile omului pot fi o amenințare mai mare pentru cetățeni decât corupția generalizată și sentimentele pentru regimul Putin”, a explicat ea, potrivit Financial Times.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În vreme ce Fico a preluat discursul lui Vladimir Putin, susținând că războiul a fost declanșat de „naziștii ucraineni”, vicepreședintele partidului său a subliniat că „războiul și fascismul au venit întotdeauna dinspre Vest, iar libertatea și pacea – dinspre Est”.

Un teren fertil pentru discursul lui Fico

Discursul său a avut un efect puternic, în condițiile în care Slovacia este în mod tradițional una dintre cele mai proruse țări din Europa, iar polarizarea Rusia-Occident dăinuie încă de 30 de ani. De asemenea, campania electorală a venit pe fondul unui uriaș val de dezinformare propagat din țară și din străinătate, în special din Rusia și în folosul Rusiei, care a fost bine speculat de politicieni, în primul rând de Fico.

Iar propaganda pro-Kremlin pare să fi prins rădăcini. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Globsec, 51% dintre slovaci consideră acum că Ucraina și Occidentul sunt responsabili de invazia rusă.

Problemele economice și neîncrederea slovacilor în guvern au cântărit mult.

„Oamenii simt cu adevărat că se află în mijlocul haosului. Ei nu știu care vor fi prețurile la energie, avem o inflație uriașă și avem un război alături”, a explicat înainte de scrutin pentru France 24 analistul Peter Jancarik, cofondator al proiectului Konspiratori.sk, o bază de date publică a site-urilor de dezinformare cehe și slovace

„Consumatorii slovaci au suferit în mod direct consecințele războiului din Ucraina. Rusia ne furniza 80% din energie, iar deciziile luate la Bruxelles au afectat puternic nevoile energetice ale Slovaciei”, a observat și Alain Soubigou, lector de istorie contemporană a Europei Centrale la Sorbona.

Slovacia se confruntă, de asemenea, cu un aflux de migrație din sud, un fenomen care a alimentat discursul de ură al extremei drepte. Țara a detectat aproximativ 24.500 de migranți care au intrat ilegal în primele opt luni ale anului – cei mai mulți dintre ei venind din Serbia, prin Ungaria.

Punctele slabe ale liberalilor

Principalii rivali ai lui Fico și ai Smer, tânărul vicepreședinte al Parlamentului European Michal Šimečka și partidul său Slovacia Progresistă, au fost uneori ținte facile.

Slovacia progresistă a promis o viziune a unei „societăți deschise, tolerante și cosmopolite”, urmând o linie liberală în cadrul UE în probleme precum politicile ecologice și drepturile LGBTQ+. Smer a respins însă această viziune drept „fascism liberal”, militând în schimb pentru stabilitate, ordine și securitate socială, scrie BBC.

Un punct slab al lui Šimečka a fost faptul că partidul său este considerat un club liberal din Bratislava, cu o influență redusă în afara capitalei.

„O lecție pentru noi”. Cum a câștigat populistul prorus Robert Fico alegerile din Slovacia și ce ar însemna întoarcerea sa la putere pentru Ucraina și UE
Michal Simecka (stânga), la o dezbatere electorală cu Robert Fico. FOTO: Profimedia

Slovacia suferă de inegalități regionale profunde, iar Bratislava, care se află în plină expansiune, este la o lume distanță de orașele sumbre și de satele prăfuite din centrul și estul țării, scrie publicația online „bne IntelliNews”.

De asemeneam programul său economic liberal nu a fost foarte atrăgător pentru alegătorii mai săraci, iar includerea unor promisiuni precum parteneriatele între persoane de același sex nu au fost bine văzute de alegătorii mai conservatori și nici de potențialii parteneri mai mici de coaliție din zona dreptei.

Šimečka a părut aproape de victorie sâmbătă noapte, când exit-poll-urile au sugerat că partidul său ar fi câștigător. Dar rezultatele oficiale au arătat încă o dată că neîncrederea alegătorilor distorsionează analizele institutelor de sondare a opiniei.

Duminică, după aflarea deznodământului, tânărul liberal a avertizat că „rezultatul este o veste proastă pentru țară” și că va fi o veste și mai proastă dacă Fico nu va fi împiedicat să ajungă la putere.

Un Fico mai pragmatic decât cel din campanie?

Analiștii au declarat că noua coaliție de guvernare ar putea fi formată din Smer, Hlas – gruparea de centru-stânga desprinsă din Smer în 2020 și condusă de fostul premier Peter Pellegrini (care a adunat 15% la alegeri), și Partidul Național Slovac, naționalist și prorus.

Ar fi o majoritate subțire, dar funcțională, cu 79 de locuri în parlamentul de 150 de locuri de la Bratislava. Šimečka speră de asemenea că Hlas va prefera în cele din urmă o alianță cu Slovacia Progresistă, astfel că jocul alianțelor nu este încă finalizat.

Pellegrini s-a arătat gata să discute cu Fico pentru formarea coaliției, dar a sugerat în același timp că Smer va trebui să facă compromisuri, după discursul atât de radical din campanie. De coaliție vor depinde probabil și politicile viitorului guvern.

Dacă această coaliție se va materializa, „atunci vom avea parte de un asalt major asupra statului de drept”, a declarat pentru The Guardian Michal Ovádek, specialist în politică europeană la University College London. Smer a promis „răzbunare”, a observat acesta.

Fico ar putea promova de asemenea, cel mai probabil, politici antiimigrație, pentru a-i mulțumi pe slovacii care îi percep pe străini ca pe o concurență pe piața muncii, a explicat pentru Al Jazeera Wojciech Przybylski, analist politic și director al think-tank-ului Visegrad Insight.

Fico a confirmat de altfel duminică că va reintroduce imediat controalele la frontiera cu Ungaria.

Cea mai mare îngrijorare în Vest este reprezentată însă de poziția pe care Fico ar putea să o adopte în privința Ucrainei. În vreme ce sprijinul militar direct al Slovaciei nu este atât de important – iar Bratislava a oferit deja aproape tot ce putea oferi – o nouă fisură apărută în alianța occidentală generează suficiente temeri.

Asta cu atât mai mult cu cât alte fisuri au apărut deja – de la Viktor Orban la conflictul diplomatic recent Polonia-Ucraina și la blocarea noului ajutor financiar al SUA pentru Kiev.

Analiștii au avertizat totuși că orice încercare a lui Fico de a schimba direcția în politica externă ar putea fi puternic limitată de necesitatea de a se adapta partenerilor de coaliție – spre deosebire de Orbán în Ungaria, al cărui partid se bucură de o majoritate parlamentară.

Partidul Hlas, posibilul aluat al Smer, a declarat în trecut că livrările de muniție către Ucraina sunt bune pentru industria slovacă și a susținut poziția UE cu privire la invazie.

De asemenea, Fico va fi constrâns și de relația cu Bruxelles-ul, de care țara, care se confruntă cu probleme economice, depinde pentru fonduri substanțiale. Economia Slovaciei are azi mari probleme. PIB-ul său pe cap de locuitor o plasează aproape de coada clasamentului zonei euro, alături de țări precum Letonia și Croația.

„Fico va încerca să își arate mușchii, dar nu va fi la fel de liber să decidă lucrurile ca Orbán”, a explicat pentru Financial Times, înainte de alegeri, Tomáš Strážay, director al Asociației slovace de politică externă, un think-tank.

De asemenea, Fico este susținut de oameni de afaceri puternici care nu împărtășesc agenda sa privind Ucraina, potrivit lui Milan Nič, senior fellow la Consiliul German pentru Relații Externe. „Marile afaceri din jurul lui Fico vor să participe la reconstrucția Ucrainei”, a spus el.

În cele din urmă, a spus însă Nic, într-o analiză postată după scrutin pe rețelele sociale, sarcina cheie pentru Occident ar fi „să nu piardă Slovacia”.

Ar fi vital să „se angajeze constructiv cu Fico și să gestioneze fisurile în sprijinul Ucrainei, deoarece Ungaria nu mai este singură”, a subliniat el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (32)

durban22   •   03.10.2023, 08:02

Daca nu ne desteptam si noi -deocamdata nu dam semne , o sa fim pe vecie batjocura intregii EUROPEI si chiar a intregii lumi !.

valihaita   •   03.10.2023, 07:51

Pana la urma totul se rezuma la lupta pentru pastrarea in sfera de influenta a unor tari mai mai mici dupa cum spune Milan Nič, senior fellow la Consiliul German pentru relatii externe:'' Sarcina cheie pentru Occident ar fi „să nu piardă Slovacia”. Si asta exact face si Rusia cu Ucraina chiar daca o face printr-un conflict. Din nou avem de a face cu ipocrizia celor din UE...

    dinamo_forever_77   •   03.10.2023, 10:12

    valihaita   •  03.10.2023, 07:51

    Pana la urma totul se rezuma la lupta pentru pastrarea in sfera de influenta a unor tari mai mai mici dupa cum spune Milan Nič, senior fellow la Consiliul German pentru relatii externe:'' Sarcina cheie pentru Occident ar fi „să nu piardă Slovacia”. Si asta exact face si Rusia cu Ucraina chiar daca o face printr-un conflict. Din nou avem de a face cu ipocrizia celor din UE...

    Diferenta este ca occidentul nu intervine militar sa schimbe politica din Slovacia.....vezi si cazul Ungariei sau a Turciei....pe cand voi, ca niste barbari, doar prin: violenta, violuri, crime si stramutari incercati sa va pastrati o influenta. Nu va mai agitati, Ucraina este pierduta pentru voi, cum pierduta va fi si Georgia, Kazahstan....chiar si Belarus intr-un viitor nu foarte indepartat. Pur si simplu, voi nu sunteti o solutie, o cale de urmat!

      .ZORRO.   •   03.10.2023, 14:22

      dinamo_forever_77   •  03.10.2023, 10:12

      Diferenta este ca occidentul nu intervine militar sa schimbe politica din Slovacia.....vezi si cazul Ungariei sau a Turciei....pe cand voi, ca niste barbari, doar prin: violenta, violuri, crime si stramutari incercati sa va pastrati o influenta. Nu va mai agitati, Ucraina este pierduta pentru voi, cum pierduta va fi si Georgia, Kazahstan....chiar si Belarus intr-un viitor nu foarte indepartat. Pur si simplu, voi nu sunteti o solutie, o cale de urmat!

      SUA nu intervin militar???… Ce au facut in IRAK, Afganistan, Vietnam etc, repetentule?

        dinamo_forever_77   •   03.10.2023, 15:49

        .ZORRO.   •  03.10.2023, 14:22

        SUA nu intervin militar???… Ce au facut in IRAK, Afganistan, Vietnam etc, repetentule?

        Ia spune mai "eminentule".....au schimbat guverne, au anexat teritorii, le-au subjugat ca sa ramana in sfera lor de influenta? Iar eu vorbeam de occident....nu de SUA. Daca nu intelegi diferenta....mars la scoala!

bituca   •   03.10.2023, 06:48

A castigat pentru ca oamenii s-au saturat de razboi.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI