Potrivit sursei citate, Robert Fleckhammer, care ocupă în prezent funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, va fi delegat ca şef al acestei secţii începând cu data de 8 februarie, pe o perioadă de maximum 6 luni.
Mai multe ONG-uri au încercat să blocheze numirea lui Robert Fleckhammer ca șef de secție la DIICOT. Luni, 12 organizații neguvernamentale au trimis la CSM o scrisoare deschisă prin care își exprimau îngrijorarea față de intenția de avansare a lui Robert Fleckhammer.
Semnatarii și-au manifestat nemulţumirea față de modul în care acesta a instrumentat două dosare în care erau implicaţi şi jurnalişti.
ONG-urile respective, printre care Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie şi Fundaţia Freedom House România, şi-au exprimat, în petiție, îngrijorarea cu privire la felul în care au loc numirile unor procurori în funcţii de conducere la DIICOT.
”ONG-urile consideră că orice funcţie de conducere într-un parchet, cu atât mai mult în unul specializat precum DIICOT, ar trebui să fie ocupată de procurori cu activitate profesională solidă şi necontestată. Din păcate, opinia publică a criticat felul în care unele dosare au fost instrumentate de către procurorul pentru care se solicită delegarea în funcţia de procuror şef, în special dosarul magistraţilor şi jurnaliştilor filaţi, precum şi dosarul Radio România”, se arăta în scrisoarea trimisă la CSM.
Fleckhammer e cel care a instrumentat dosarul în care jurnalista Gabriela Scraba de la Radio România a fost pusă sub acuzare și trimisă în instanță pentru că oferise informații socotite de procuror secrete, despre deplasările pe bani publici ale lui Ovidiu Miculescu, numit de PSD președinte al Radio România. Judecătorii au invalidat acuzațiile DIICOT, arătând că era vorba despre date de interes public.
Același Robert Fleckhammer are în instrumentare, din februarie 2020, dosarul de filaj al cvartetului Horațiu Radu (procuror, ex-adjunct interimar al Parchetului General, ex-agent guvernamental al României la CJUE și la CEDO) – Răzvan Păștilă (judecător) – Alex Costache (jurnalist TVR) – Cosmin Savu (jurnalist PRO TV).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro