Marți seară, Habeck a declarat la Bruxelles, în marja reuniunii miniștrilor energiei din țările membre ale Uniunii Europene, că presupusa corupere a politicienilor UE de către Qatar nu ar trebui să fie amestecată cu problema achizițiilor de gaze.

„Sunt două lucruri diferite”, a răspuns Habeck când a fost întrebat dacă achizițiile de gaze din Qatar ar trebui să continue, având în vedere acuzațiile potrivit cărora Doha ar fi dat bani în numerar unor oficiali de la Bruxelles pentru a-i mitui.

Mita este o infracțiune penală, iar comerțul cu alte țări trebuie să fie întotdeauna pus în balanță cu consecințele morale, a mai spus Habeck. În același timp, însă, trebuie asigurată securitatea aprovizionării cu gaze a continentului european, a adăugat ministrul german.

Scandalul de corupție care a cuprins Parlamentul European s-a extins marți la Strasbourg, în timp ce mai multe birouri au fost sigilate, iar deputații europeni au destituit-o pe eurodeputata Eva Kaili – legiuitoarea aflată în centrul furtunii mediatice – din funcția de vicepreședinte.

Eurodeputatul creștin-democrat german Dennis Radtke a pus anterior sub semnul întrebării contractele de gaz cu statul din Golf și a cerut o revizuire a contractelor de furnizare a gazului.

Qatarul anunțase la sfârșitul lunii noiembrie că va furniza gaze naturale lichefiate (GNL) Germaniei în cantități mai mari începând din 2026. Habeck a vizitat Qatarul la începutul acestui an și a purtat discuții privind cadrul politic. Cancelarul Olaf Scholz a vorbit apoi, în timpul vizitei sale în Qatar din septembrie, despre progresele înregistrate în negocierile privind livrările de GNL. Volumul planificat ar putea acoperi aproximativ 3% din cererea anuală de gaz a Germaniei.

Habeck a adăugat că, în cazul de față, Germania este interesată să compenseze pierderea gazului rusesc.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News