«S-au cheltuit milioane de euro»
Din câte spun oficialităţile, situaţia s-a agravat din cauza migraţiei artificiale a câinilor dintr-o localitate în alta. “La nivelul Bucureştiului s-au alocat milioane de euro pentru sterilizarea animalelor. Cu toate acestea, situaţia se agravează. Am studiat sumele investite de consiliile din judeţele vecine Capitalei şi am constatat că nu au alocat nici un ban pentru acest capitol. Ca atare, ce fac dânşii cu câinii? Dacă suntem oneşti trebuie să recunoaştem că îi aduc în zona Bucureştiului”, ne-a spus Călin Murg, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. “Primarul general Sorin Opresvcu se află într-o vizită la New York. Printre altele, se va interesa şi de modul în care americanii au rezolvat această problemă”, a adăugat Robert Lorentz.
SUPEROFERTĂ! Intră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, cărţile colecţiei «Descoperă cu Disney»!
Câinii vagabonzi, păsuiţi de parlamentari de la omorâre
Nici ieri deputaţii nu au reuşit să tranşeze soarta câinilor fără stăpân, întrucât legea care prevede ca maidanezii să fie strânşi de pe străzi şi duşi în adăposturi pentru a fi adoptaţi sau, dacă nu îşi găsesc stăpân, eutanasiaţi, după consultarea populaţiei, nu a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei. Deputatul PDL Ştefan Pirpiliu, care a strâns peste 25.000 de semnături pentru ca şi comunitarii să fie strânşi de pe străzi, face un apel către colegii săi de partid, să vină marţea viitoare şi să voteze pentru ca oraşele să fie curăţate de maidanezi. Totodată, el îi îndeamnă pe cei care au fost victimele câinilor să-l contacteze la numărul de telefon 021.45.69.009, între orele 12.00-18.00, pentru ca şi aceştia să îşi spună punctul de vedere, nu numai iubitorii de animale, care pichetează Parlamentul de luni bune, cerând ca maidanezii să fie strânşi, castraţi şi apoi returnaţi pe străzi.
Conform legii, eutanasierea ar dura 10 ani
Potrivit datelor oferite de ONG-uri, sterilizarea unui câine costă 80 de lei, adică 18 euro. Preţul unei eutanasieri este de 60 de euro/ câine (incluzând prinderea, cazarea şi incinerarea). Directorul ASPA, Robert Lorentz, ne-a declarat că soluţia eutanasierii nu ne scapă de câinii fără stăpân: “Legea (n.r.- care se tot amână în Parlament) prevede că animalul capturat, înainte de a fi eutanasiat, trebuie ţinut în adăpost 30 de zile. Adăpostul Primăriei Capitalei are 500 de locuri. Asta înseamnă că ar dura circa 10 ani ca să eutanasiem toţi câinii, deci efectul e zero”, a spus directorul ASPA. (Delia Chilianu)
Ce presupune sterilizarea
Sterilizarea este o manoperă chirurgicală şi trebuie realizată cu anestezie generală. Potrivit doctorului veterinar Daniel Lescai, şeful clinicii veterinare Ilioara, intervenţia medicală trebuie realizată în sala de operaţii, iar materialele şi instrumentarul medical folosit trebuie să fie sterile. Mai mult, încă de dinaintea intervenţiei chirurgicale este necesară administrarea antibioticelor şi a analgezicelor. De obicei, primele 2-3 zile sunt de bază în ceea ce priveşte supravegherea postoperatorie, iar în acest interval, câinele trebuie să fie ţinut în adăpost.
Ce înseamnă şi când se aplică eutanasia
Eutanasia este o manoperă medicală efectuată de către medicul veterinar şi reprezintă oprirea suferinţei unui animal prin administrarea unor substanţe care induc decesul animalului fără durere, în stare de inconştienţă. Procedura este indicată în cazurile de suferinţă severă sau de agresivitate şi se realizează pe cale injectabilă.
Doi morţi şi doi răniţi grav din cauza câinilor comunitari
Japonez omorât de câine lângă guvern. La sfârşitul lunii ianuarie 2006, în Capitală, un japonez a fost ucis de un câine maidanez, care l-a muşcat de picior, provocându-i o hemoragie abundentă, în urma căreia a murit. Câinele care l-a atacat, poreclit Boschito, a fost dus în instanţă pentru acuzaţia de omor, iar avocatul animalului, Paula Iacob, a reuşit să îl elibereze.
Ucisă în curtea ADP. În ianuarie 2011, Taniuşa Statchievici, o bucureşteancă de 49 de ani, a murit după ce a fost sfâşiată de o haită de maidanezi, chiar în curtea Administraţiei Domeniului Public (ADP) sector 5.
Geanina a fost mutilată pe viaţă. În luna mai a anului 2006, Geanina Giurca, din Deva, se întorcea de la şcoală când s-a intersectat cu o haită de nouă câini. Maidanezii s-au repezit asupra fetiţei, care la vremea aceea avea şapte ani, şi au muşcat- o de cap, de mâini şi de picioare. Geanina a fost internată în Spitalul Judeţean din Deva.
Sfâşiat în faţa fabricii. În urmă cu aproximativ o lună, un alt caz şocant s-a petrecut în Vaslui, când un copil a fost pur şi simplu sfâşiat de patru câini aciuaţi la o fabrică de pâine. Mădălin Butnariu (12 ani) a ajuns în stare gravă la spital şi a avut nevoie şi de o intervenţie chirurgicală.
Aşa arăta Mădălin după incident →