În adresa transmisă pe 7 iulie, consilierii USR-PLUS și PNL din Sectorul 3 i-au scris primarului Robert Negoiță, cerându-i să spună:
- în baza cărei legi a intervenit sectorul 3 în zonă
- să prezinte avizele și autorizațiile emise pentru efectuarea lucrărilor
- cu ce autorități care dețin terenurile au fost încheiate contracte
- descrierea făcută de specialiști în baza căreia ar fi trebuit efectuate lucrările, cu analiza cost/beneficiu
- tipurile de lucrări efectuate și valoarea acestora
- deciziile administrative și actele comerciale care au stat la baza lucrărilor efectuate
Eugen Matei, consilier USR-PLUS Sector 3, afirmă că, în schimb, au primit de la Robert Negoiță un răspuns „în bătaie de joc” în care nu erau oferite informațiile cerute.
„Echipele Direcției Generale de Salubritate Sector 3 au procedat la salubrizarea amplasamentului conform competențelor sale”, a fost răspunsul Primăriei Sector 3.
Robert Negoiță a refuzat să facă vreo declarație presei până la finalizarea anchetei privind accidendentul de luni, 2 august, când un mal de pământ s-a surpat peste 6 muncitori, dintre care doi au murit.
„Răspunsul acesta este în bătaie de joc și nu este prima oară, fiindcă tot pe obiective de investiții mari, cum este Parcul Brățării, am făcut 5 solicitări, cu aceleași întrebări, și am primit răspuns că s-au făcut lucrări de igienizare și nu există costuri pentru amenajarea acelui parc, în contextul în care nu este posibil asta. Răspunsul acesta este ignorarea unei realități, doar un răspuns de formă, nu răspunde întrebărilor noastre”, a precizat consilierul Eugen Matei pentru Hotnews.
El a acuzat că încălcarea legilor este un lucru firesc în lucrările efectuate de Primăria Sectorului 3.
„Avem amenajări de străzi făcute peste noapte, schimbări de trotuare, înlocuiri de borduri și tot așa. Sunt zeci de situații în care le atragem atenția, de ce nu informează cetățenii, de ce nu pun panou de șantier, de ce nu există un mic plan tehnic să înțeleagă lumea ce se întâmplă acolo, sunt lucruri pe care le spunem aproape în fiecare ședință de Consiliu local, iar răspunsul a fost că noi nu avem obligația să facem asta pentru că sunt lucrări de amenajare, nu trebuie autorizație de construire, avize tehnice, nu presupun investiții”, a precizat consilierul.
Libertatea a arătat joi că lucrările în numele altora, dar în afara regulilor, sunt ele însele o regulă, nu o excepție în Sectorul 3, lucru dovedit de o înregistrare din ședința Consiliului Local Sector 3, în care consilierii opoziției protestau, iar Robert Negoiță explică de ce sunt făcute.
„Ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm”, spunea, pe 28 iulie, Robert Negoiță.
Luni, 2 august, doi oameni au murit și alți patru au fost răniți, prinși de un mal de pământ, la o lucrare fără autorizație făcută de compania Algorithm Residential S3, care aparține de Primăria Sectorului 3.
Libertatea a aflat, pe rând, că terenul aparținea Ministerului Culturii, că lucrarea nu avea autorizație, iar ministerul a punctat că nu are habar de lucrarea Primăriei Sector 3.
Portalul Investigații Media a arătat că scopul final al lucrărilor erau mai multe restaurante de pe malul Dâmboviței, asemănătoare celor deja ridicate în apropiere.
Contactați în repetate rânduri de Libertatea, primarul Robert Negoiță, Primăria Sectorului 3 și compania Algorithm Residential S3 tac, în continuare, la trei zile după accident.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro