La aproape trei ani de la accidentul de muncă, dosarul de cercetare penală instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a ajuns, pe 18 iunie, în instanță.
Acuzațiile procurorilor sunt de ucidere din culpă, neluarea măsurilor de siguranță și securitate în muncă și instigare la neluarea măsurilor de siguranță și securitate în muncă.
Șantierul de lângă Biblioteca Naţională nu era autorizat. Firmele care făceau lucrarea aparțineau de Primăria Sector 3, iar lucrările au fost făcute pe un teren care nu aparținea sectorului.
Potrivit Europa Liberă, în acest dosar, sunt cinci persoane inculpate – patru fizice și una juridică. Este vorba despre:
- Daniel Banu – în momentul accidentului, director Algorithm Residential S3;
- Radu Alin Panait – fost președinte al Consiliului de Administrație al Algorithm Residential S3, actual președinte al Algorithm Construcții;
- Dorel Tășcan – șef serviciu tehnic – Algorithm Residential S3;
- Nelu Valentin Herciu – inginer – Algorithm Residential S3;
- Algorithm Residential S3.
Părți civile în dosar sunt rudele muncitorilor răniți sau decedați, spitalele unde au fost tratați răniții și compania Algorithm Residential S3.
Primarul Robert Negoiță a fost și el cercetat, inițial, pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu, după cum scria Buletin de București în mai 2022. Nu mai figurează însă în lista de inculpați.
Este însă posibil ca acuzația de abuz în serviciu la adresa lui să fi rămas și să fie cercetată în dosarul disjuns și aflat în cercetare la Poliția Capitalei, notează sursa citată.
Tragedia de la Biblioteca Națională
Pe 2 august 2021, șase muncitori care lucrau pe șantierul de lângă Biblioteca Națională din București au fost îngropați sub un mal de pământ. Doi dintre ei, cu vârste până în 55 de ani, au decedat. Ultimul a fost scos după mai bine de cinci ore de la începutul intervenției de salvare.
Muncitorii săpau un șanț cu o lungime de circa 32 m, lățime 3 m și o adâncime cuprinsă între 2,2 m și 3,8 m, potrivit raportului de eveniment primit la acel moment de jurnaliștii Buletin de București de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).
Scopul lucrărilor ar fi fost amenjarea unor terase, după cum au aflat jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.
Firmele care lucrau acolo erau în subordinea Consiliului Local Sector 3 – Algorithm Residential, Algorithm Construcții, Direcția Administrarea Domeniului Public Sector 3.
Terenul pe care se făceau lucrările nu aparținea Primăriei Sector 3, ci Ministerului Culturii, care a negat că ar fi angajat firmele Primăriei Sector 3 pentru lucrări.
Libertatea a realizat, în august 2021, o analiză cu titlul „Ce știm și ce nu știm despre moartea muncitorilor de la Biblioteca Națională, la o săptămână de la accident” cu informațiile adunate până la acel moment din jurul tragediei.
Foto: Vlad Chirea / Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 13.07.2024, 11:49
primaria ar fi trebuit sa aiba obligatia de a urmari printr-un angajat lucrarea inclusiv respectarea normelor elementare de protectia muncii - o dirigentie de santier ptr lucrari mici si sa opreasca lucrarile daca era ceva in neregula si daca nu a facut asta primarul este primul vinovat si ptr ucidere din culpa nu este corect sa fie absolvit de aceasta vina mai ales ca in mod sigur el a pus presiune pe firma sa faca lucrarea foarte rapid de unde si nerespectarea protectiei muncii; nu stiu cum e legea dar nu e corect sa se faca o lucrare fara o verificare indendependenta din partea beneficiarului care sa aiba si el raspunderea calitatii lucrarii si masurilor de protectia muncii; au mai fost si alte cazuri grave in care s-a aruncat intreaga raspundere pe firma executanta ceea ce nu e corect; oricum verificarea independenta prin diriginte de santier a fost intotdeauna in lege la orice lucrare nu numai la cele mari
Realist2023 • 13.07.2024, 10:45
Bineinteles ca trebuie judecat pt abuz in serviciu, ca doar aia nu lucrau de nebuni acolo, lucrau la ordinul lui Negoitza !!