UPDATE ora 15.20. „Vom demonstra, conform procedurilor legale, că nu am acţionat în afara legii sau în vreun mod care să prejudicieze interesele şi nevoile comunităţii sectorului nostru. Trebuie să avem încredere în actul de justiţie din România şi în faptul că, la final, toate aceste detalii vor fi clarificate şi se va concluziona, fără tăgadă, că am procedat corect, cu respectarea procedurilor legale şi în interesul comunităţii”, a scris Robert Negoiţă, luni, pe pagina sa de Facebook.
„Vreau să asigur atât organele de anchetă, cât şi pe cetăţenii Sectorului 3, care sunt şi beneficiarii serviciilor oferite de Primăria Sectorului 3, de întreaga mea deschidere şi colaborare. Concret, în momentul de faţă, acuzaţia care se aduce este că a fost prelungit contractul de salubritate ce era în vigoare din anul 1999, dosarul făcând referire la intervalul 2000-2018″, a adăugat Negoiţă.
Știrea inițială | Potrivit procurorilor DNA Robert Negoiță a continuat un contract vechi cu Rosal Group prin 54 de acte adiționale ilegale.
„În realizarea atribuțiilor de serviciu, suspectul Robert Sorin Negoiță ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 regularitatea operațiunii propuse spre votare. Sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a sectorului 3, suspectul ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul Local, a unui act care, în realitate, viza prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani”, au transmis procurorii DNA, luni, într-un comunicat de presă.
Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul nelicențiat legal – Rosal Grup S.A a fost ulterior semnat de Robert Sorin Negoiță, mai transmit procurorii.
De asemenea, pe 15 mai 2014, Robert Sorin Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului Local, „prin care s-au crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A”, mai precizează sursa citată.
Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.
Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Față de această sentință, primarul sectorului 3 Robert Sorin Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.
Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul Local.
„Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A. le avea la Primăria Sector 3. Ulterior, acțiunea a fost validată de auditorul public extern, suspecta Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, deși aspectele nu remediau încălcările constatate de Curtea de Conturi”, mai precizează procurorii anticorupție.
Procurorii au anunțat că au început urmărirea penală în cazul primarului sectorului 3 pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave.
este prejudiciul pentru Sectorul 3, potrivit DNA
Robert Negoiță este de zece ani primar al Sectorului 3 al Capitalei, fiind la al treilea mandat, dintre care primele două le-a câștigat pe listele PSD. El a demisionat din PSD în vara lui 2020, când a înființat un nou partid – „București 2020”, din partea căruia a candidat pentru cel de al treilea mandat de primar.
Rosal Grup este fondată de Silviu Prigoană, om de afaceri care în anii 2000 a înființat Realitatea TV, prima televiziune de știri. Acum, Rosal este controlat de familia omului de afaceri, potrivit G4Media.
Cine mai este urmărit penal în același dosar
- Octavian Ghețu, director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, complicitate la instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual,
- George Alexandru Manciu, la data faptelor director al Direcției de Utilități Publice din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave,
- Irina Gina Soroceanu, director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave,
- Florentina Pencea, la data faptelor director executiv Direcția Juridică din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave
- Marius Mihăiță, la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3, pentru abuz în serviciu,
- Elena Petrescu, la data faptelor viceprimar al Sectorului 3, pentru uzurparea funcției cu consecințe deosebit de grave,
- Persoană fizică reprezentant al S.C. ROSAL GRUP S.A, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave,
- Mirela Chetreanu, auditor public extern, pentru fals intelectual,
- S.C. ROSAL GRUP S.A., pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro