Prima interpelare făcută de deputatul PMP Robert Turcescu a fost cu privire la bugetul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Din răspunsul Ministerului, bugetul Academiei pe anul 2017 este de 892.000 de lei.
”Aici sint banii dumneavoastră pentru indemnizațiile „academicienilor” cu epoleți (membri ASSN) pe anul 2017. Niste sute de mii de euro. Din bugetul și asa firav al Ministerului Educatiei Nationale”, a anunțat Turcescu, precizând că răspunsul Ministerului cuprinde și greșeli gramaticale.
Parlamentarul PMP a aflat și bugetul Academiei de Știinte Tehnice din România: 3.788.000 lei, pentru anul acesta. ”Vedeti mai jos bugetul de care beneficiază Academia de Știinte Tehnice din România: 3.788.000 lei! Banii sunt repartizați din bugetul Ministerului Educației Nationale”, a spus Turcescu.
Parlamentarul a propus Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților să-i invite pe academicienii din Academia de Științe Tehnice, pentru a spune pe ce se cheltuie această suma, dincolo de indemnizații.
”Vreau să vă fac o propunere, imediat după Paște, să invităm un reprezentant al fiecărei Academiii, în fața comisiei pentru Învățământ pentru a avea o discuție privind activitatea acestora, poate un raport de activitate al lor, cum cheltuiesc acești bani”, le-a cerut Turcescu celor din comisia parlamentară, precizând că interesul comisiei este justificat de faptul că bugetele Academiilor sunt plătite de MInisterul Educației.
Cine sunt membrii Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN)
Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale avea în 2016 21 de membri titulari şi un membru corespondent. Printre membrii instituției se aflau la acel moment Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, fost ministru al Educaţiei, Vasile Dîncu, vicepremier în Guvernul Cioloş, George Maior, fost director al SRI, actual ambasador al României în SUA, Dan Mihalache, fost şef al Cancelariei Prezidenţiale, din decembrie 2014 până în primăvara acestui an, actual ambasador al României la Londram, Colonel, prof. univ. dr. Ion Mituleţu, cadru universitar la UNAp şi fost secretar ştiinţific al Senatului acestei universităţi, Chestor de poliţie (r) Gheorghe Popa, fost rector al Academiei de Poliție, până în martie anul acesta, când a trecut în rezervă, Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei, General de brigadă, prof. univ. dr. Gheorghe Toma, conducător de doctorate la Academia Națională de Informații.
Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale a fost înființată prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012. Inițiatorii proiectului au fost parlamentarii Marian Săniuță, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea și Teodor Meleșcanu.