„Parlamentul European se opune cu fermitate corupţiei. Nu putem comenta nicio investigaţie în curs de desfășurare, cu excepția faptului că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile și de aplicare a legii relevante”, a transmis Roberta Metsola sâmbătă, într-un mesaj publicat pe Twitter.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini cursul justiției”, a adăugat președinta legislativului european.

Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a fost ridicată de acasă vineri seară, la Bruxelles, în urma unor acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, potrivit publicației belgiene Le Soir.

Potrivit Euronews, audierile a cinci suspecți, între care se presupune că este și Kaili, sunt în desfășurare sâmbătă la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului federal.

TV5 scrie că o eventuală plasare în arest preventiv de către judecătorul de instrucție trebuie să fie decisă în termen de 48 de ore de la arestare, adică cel târziu duminică seara.

Ancheta judecătorului belgian Michel Claise vizează fapte de „corupție” și „spălare de bani” într-o bandă organizată, potrivit procuraturii.

O ţară din Golf, identificată de jurnaliștii belgieni ca fiind Qatarul, este suspectată că a oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale legislativului UE.

Numele celorlalte patru persoane implicate nu au fost făcute publice de autoritățile belgiene, dar se crede că este vorba despre cetățeni italieni: directorul ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolò Figà-Talamanca, liderul de sindicat Luca Visentini, fostul europarlamentar social-democrat Pier-Antonio Panzeri și un asistent parlamentar în grupul social-democraților europeni, Francesco Giorgi, care este partenerul lui Kaili.

Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este o fostă prezentatoare de televiziune din Grecia, care a devenit europarlamentar în 2014. Aceasta a numit recent Qatarul drept o țară „fruntașă în ceea ce privește drepturile muncii”, după ce s-a întâlnit cu ministrul de resort din Qatar, în ciuda îngrijorărilor internaționale profunde cu privire la condițiile în care au fost construite stadioanele pe care se desfășoară Cupa Mondială 2022.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News