Principalele declarații făcute de Roberta Metsola în Parlament:
- Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!
- A fost o săptămână grea pentru Europa. Eram atât de aproape de aderarea României la Schengen. Le-am spus liderilor că a fost cel mai dezamăgitor curs.
- Decizia amânării a fost greșită. România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Sunteți pregătiți de peste un deceniu. România va adera la spațiul Schengen și o va face în curând, căci este dreptul vostru. Vremea celor două Europe a trecut. Nu este un cadou făcut României. Această aderare este în avatajul tuturor statelor membre.
- Este vorba de securitatea noastră colectivă, despre capacitatea noastră de a face față împreună în fața amenințărilor comune. Este o piesă lipsă în mozaicul care este construcția europeană. Înțeleg că este răspunderea noastră să punem această piesă la locul ei. Merităm toți aceeași șansă. Pentru asta au fost revoluțiile.
- Aici, în România, într-o zi de decembrie, o generație s-a ridicat strigând „noi suntem poporul”. Lumea nu mai putea fi ținută în lanțuri. România a trecut printr-o revoluție pentru a-și lua locul cuvenit la masa europeană.
- Acum Europa privește spre România din atâtea motive, așa cum am privit spre Ucraina atunci când voi v-ați deschis inimile și căminele către atâția care fugeau din calea războiului. Nu ați așteptat să vină nimeni să vă spună ce să faceți.
- Solidaritatea voastră a fost o dovadă a valorilor europene. Inima acestei țări se vede în toate mereu. România a demonstrat acest lucru, totul în timp ce a găzduit peste 86.000 de refugiați din Ucraina și a facilitat trecerea grânelor ucrainene în țări terțe
- Astăzi, în întreaga Europă, oamenii sunt îngrijoraţi, de creşterea preţurilor la energie, de inflaţie, de plata facturilor şi de întinderea salariilor la sfârşitul lunii
- Acestea sunt probleme reale pe care familiile şi întreprinderile din întreaga Europă le întâmpină. Atunci când se uită la Europa, trebuie să continue să vadă un leadership european real, o conducere europeană reală, un decizii reale, acţiuni reale.
- Trebuie să le demonstrăm cetăţenilor noştri că merită să ne apărăm calea. Noi trebuie să le dovedim cetăţenilor că Uniunea Europeană este cel mai bun răspuns. Că metoda noastră funcţionează. Şi de aceea este esenţial să continuăm să ne diversificăm şi să ne dublăm energia tranziţia energetică
- Dacă putem readuce preţurile la energie sub control, atunci putem aborda problema centrală care alimentează inflaţia înainte ca contagiunea să ajungă în alte sectoare şi înainte ca tsunami-ul catastrofelor să şteargă valoarea activelor oamenilor şi să lovească sistemul nostru bancar, financiar şi imobiliar, şi putem să protejăm competitivitatea Europei, să salvăm locuri de muncă, să creăm locuri de muncă mai bune şi să le oferim oamenilor un şansa de a recăpăta cu adevărat entuziasmul şi speranţa care i-au determinat pe primii visători să pună bazele bazele Europei în primul rând.
- Pentru a face acest lucru, trebuie să continuăm să ne dezvoltăm economiile. Aceasta este singura modalitate de a rambursa datoria. contractată în timpul pandemiei şi de a găsi resursele de care avem nevoie pentru a aborda problemele cu care ne confruntăm astăzi
- Am început acest discurs prin a spune că a fost o săptămână dificilă. A fost una dintre cele mai lungi pentru mine și pentru Parlamentul European. Ne-am confruntat cu scandaluri de corupție care ar fi părut mai potrivite pentru Netflix.
- A zdruncinat bazele a tot ceea ce credeam că știm. Avem în față persoane, care trebuie să fie prezumate nevinovate, desigur, care ar fi acceptat saci cu bani de la persoane legate de țări terțe autocrate.
- Am reacționat rapid, asigurând o asistență deplină din partea autorităților judiciare și de aplicare a legii pentru a ne asigura că justiția își va urma cursul. Am mai spus-o înainte și o voi spune din nou: Nu va exista impunitate. Nu există. Nu va exista nicio mușamalizare. Nimeni nu va fi mai presus de lege.
- Voi conduce o serie de reforme radicale privind răspunderea, deschiderea și standardele în viața publică, care vor zdruncina instituția și vor reclădi încrederea – dar ceea ce este important pentru mine ca mesaj acum este ca cei care comit aceste acte să înțeleagă că vor fi prinși și vor face față justiției. Acesta este fundamentul statului de drept.
- Iar în zilele lungi din ultima săptămână, m-am gândit adesea la lecțiile pe care le-am învățat de la românii care s-au ridicat în picioare în timp ce ningea. Ce au vrut ei de la Europa, ce așteaptă de la Europa și asta mă motivează.
Libertatea oferă mai jos imagini filmate separat de transmisiunea TV, un making-of al vizitei Robertei Metsola în Parlament
Video: Cristian Otopeanu / Libertatea
Luni, la ora 18.00, a început o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, unde Roberta Metsola a susținut un discurs un discurs în fața parlamentarilor.
Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Senatului Virgil Guran, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 235 de parlamentari.
La şedinţa Parlamentului au luat cuvântul şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă.
Printre invitaţi se numără membrii Guvernului, europarlamentarii români şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Roberta Metsola a fost primită azi la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, după aproape o oră de discuții cei doi au susținut o declarație de presă comună.
Președintele Parlamentului European se numără printre cei care au susținut aderarea României la spațiul Schengen, declarându-se dezamăgită de amânarea procesului ca urmare a opoziției Austriei.
Azi, la Palatul Cotroceni a spus că „România aparține spațiului Schengen” și că va continua să promoveze această speță și în viitor. Mai mult, oficialul european a subliniat că nu a existat un motiv justificat pentru care România a fost respinsă la votul din decembrie, deoarce a îndeplinit condițiile de aderare.
După declarațiile de la Cotroceni Roberta Metsola are programată o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar marți, 20 decembrie, aceasta se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Programul Robertei Metsola în România:
Luni, 19 decembrie 2022
- 14:30 – Întâlnire cu președintele României – Klaus Iohannis;
- 15:10 – Conferință de presă comună cu Klaus Iohannis;
- 16:00 – Întâlnire cu premierul României – Nicolae Ciucă;
- 17:00 – Întâlnire cu președinta Senatului – Alina Gorghiu;
- 17:30 – Întâlnire cu președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu;
- 18:00 – Discurs în Parlamentul României.
Marți, 20 decembrie 2022
10:20 – Dialog cu tinerii de la Facultatea de Drept – București în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 19.12.2022, 18:57
Degeaba spune toata Europa ca ar fi trebuit sa intram in Schengen, daca n-am intrat. Poate este vremea unei reforme a UE, in care sa nu mai poata face fiecare inginer ce vrea el, ca "asa vrea muschii lui". Nici aia mari sa nu faca fara sa vrea si cei mai mici, dar nici unul ca Orban sau alti putinisti sa nu poata tine toata UE ostatica de cate ori viseaza ceva urat si s-a trezit cu fata la cearceaf.