„În perioada 19-20 decembrie 2022, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va efectua o vizită de lucru în România. Cu acest prilej, preşedinta Parlamentului European se va adresa parlamentarilor români reuniţi în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în data de 19 decembrie”, se arată în documentul aprobat de Parlamentul României.
La eveniment vor susţine alocuţiuni premierul Nicolae Ciucă, preşedinta Senatului, Alina Gorghiu, și preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Roberta Metsola vine la București în contextul în care Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupție, de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată și ulterior a fost demisă de Parlamentul European din funcția de vicepreședinte.
Concret, Kaili este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal.
Cine suportă cheltuielile
Cheltuielile pentru vizita Robertei Metsola la Parlament vor fi suportate din bugetul celor două Camere, potrivit documentului consultat de Libertatea.
Mai precis, Camera Deputaților va asigura transmiterea invitațiilor și facilitarea accesului, tratațiile pentru prezidiu și invitați, aranjamentele florale, iar Senatul va asigura serviciile foto și traducerea simultană engleză-franceză-română.
Președinta Parlamentului European a susținut constant demersul României de aderare la Schengen. Metsola a transmis pe 26 octombrie, după discuția cu premierul Nicolae Ciucă avută la Bruxelles, că România merită să fie în Schengen cât mai curând.
Aderarea României la Schengen a fost însă blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus, de fapt, aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.