Acum 5 zile, pe 10 decembrie, Theodor Stolojan primea mandatul de prim-ministru desemnat de Traian Băsescu. Ieri, 15 decembrie, l-a depus la Cotroceni.
Procedura “ia mandatul, dă mandatul” s-a petrecut fără multe explicaţii din partea protagoniştilor. Situaţia e similară momentului din toamna lui 2004, când acelaşi Stolojan s-a retras din postura de candidat la preşedinţie al Alianţei PNL-PD. Atunci l-a înlocuit Traian Băsescu. Acum îl înlocuieşte “înlocuitorul” acestuia la cârma PD-L, Emil Boc.
Stolojan a depus ieri dimineaţă mandatul pe masa preşedintelui Băsescu, deoarece tot el îl învestise. Explicaţia premierului de ocazie a fost: “Las loc generaţiei mai tinere”, sfat dat la sfârşitul săptămânii liderilor PD-L tot de Băsescu, artizanul facerii acestui Guvern, pe care îl vrea gata până pe 22 decembrie, oricum ar fi el. Retragerea lui “Dragă Stolo” din fruntea viitorului Executiv i-a scos din sărite pe pesedişti. Mircea Geoană de-abia semnase, duminică seara, cu baronii locali suflându-i în ceafă, protocolul cu PD-L. Ieri după-amiază, echipa de negociatori PSD deja cerea renegocierea protocolului PD-L – PSD.
Istoria se repetă!
A doua retragere a lui Stolojan nu s-a mai lăsat cu lacrimi băsesciene. Dimpotrivă. Preşedintele, tranşant, a spus că nu este problema sa
.
“Este problema domnului Stolojan”, a declarat Băsescu, care, de la prestanţa Cotroceniului, nu a mai îndulcit discursul despre “dragă Stolo”. În 2004, când l-a înlocuit pe Stolojan în cursa pentru Cotroceni, Traian Băsescu a plâns şi l-a compătimit pe acesta.
S-a supărat şi a plecat?
În cercurile politice apropiate Cotrocenilor se spune că Stolojan a renunţat la fotoliul de premier, că ar fi supărat. După ce a primit un Guvern “în plic”, Stolojan s-a trezit că nu poate să le dea nimic apropiaţilor săi. Printre aceştia se numără Raluca Turcan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Mircea Cinteză şi Cristian Boureanu, oameni care îşi doresc funcţii grase în Executiv.