Oricât de dezvoltată este cercetarea, suntem foarte departe de a-i face pe roboți să arate și să se comporte precum oamenii, spune Thomas Frey pe platforma sa, Future Speaker. 

“Te miști ca un robot” nu va ajunge prea curând să fie un compliment. Este tot mai clar însă că roboții prezintă avantaje serioase și caracteristici superioare oamenilor, atunci când vine vorba de lucratul în fabrici.

Un robot programat bine poate lucra fără pauză de țigară sau de masă și fără să se plângă la vreun sindicat. Prin urmare, sunt preferați în fabrici.

Dar pe de altă parte, nici nu pot intra în rolul oamenilor astfel încât să devină ființe plăcute. Prietenia, empatia, curajul, iertarea, căldura sufletească, toate sunt apanajul oamenilor, spune Thomas Frey.

Defectele, greu de programat

Oamenii sunt niște “mașinării” atât de complexe, încât sunt imposibil de reprodus cu totul. Pe lângă calități, oamenii sunt și plini de defecte, așa că dacă cuiva i-ar trece prin cap să creeze un om, ar trebui să-i programeze și defectele.

“Eu, cel puțin, sunt recunoscător pentru imperfecțiunile umane. Cum am mai putea altfel să prețuim, apreciem și să aspirăm la a fi mai buni noi înșine. dacă nu am fi văzut sau experimentat imperfecțiunea? Și care ar mai fi rostul de a fi, dacă n-am mai avea către ce aspira?”, se întreabă retoric futuristul american.

Thomas Frey. Foto: Facebook

Roboții nu au vise

Autorul a făcut o analiză a nevoilor umane: apă, mâncare, adăpost, haine, siguranță. Oamenii săraci nici nu pot să viseze la altceva decât împlinirea acestor nevoi de bază. Dar foarte mulți aspiră la mai mult de atât, cum ar fi dezvoltarea mentală, așa cum este subliniat în studiul Ierarhia nevoilor, realizat de psihologul Abraham Maslow.

Thomas Frey punctează că baza pe care noi putem înălța idealurile este, astăzi, automatizarea, care ne oferă nevoile de bază. “Și chiar dacă asta conturează ideea că roboții sunt niște sclavi, n-am nicio problemă”, spune americanul.

Întrebarea care îi frământă pe gânditorii lumii, de generații întregi, este dacă roboții vor putea ajunge, la un moment dat, și să aibă sentimente asemenea oamenilor. Cei mai mulți roboți înzestrați cu inteligență artificială sunt complementari omului.

Putem crea astăzi mașini care sunt înzestrate cu caracteristici fizice și mecanice, folosite în industrie, în timp ce oamenii își văd în continuare de viețile lor pline de aspirații, de iubire, pasiuni, de tot ceea ce ne face “umani”.

Majoritatea experților în domeniu spun că suntem la mulți ani distanță de introducerea inteligenței artificiale pe scară largă și automatizare totală.

Roboții vor putea face toată munca dintr-o fabrică. Foto: 123rf

Dar, într-un final, vor exista roboți care vor face cam toată munca într-o fabrică și vor submina rolul omului în ciclurile de producție. “Roboții vin peste noi. Vin cu sau fără binecuvântarea noastră, în forme pe care nu ni le putem măcar imagina. Dar vin și cu limite, pe care le vom descoperi pe parcurs”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News