Un robot care îi învaţă pe oameni să meargă din nou a crescut, începând de anul trecut, rata de adresabilitate către Clinica de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare din Iaşi. De când conducerea unităţii medicale a achiziţionat aparatul ce îi ajută pe bolnavii paralizaţi să “înveţe” să meargă din nou, pe lista de aşteptare sunt peste 1.000 de pacienţi, iar programările pentru anul acesta s-au încheiat, urmând să se programeze oameni pentru anul 2017, scrie Ziarul de Iaşi. Chiar dacă în perioada Paştelui sunt pacienţi care s-au retras de pe listă, sunt persoane care trebuie să aştepte aproape un an pentru a beneficia de recuperare.
Aparatul, unul de ultimă generaţie, a costat aproximativ 500.000 de euro, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii. De obicei, recuperarea cu ajutorul robotului se face în 10-11 şedinţe, fiecare dintre ele având 20-25 de minute. Însă acesta funcţionează doar pe o tură, adică şapte ore pe zi, pentru că singurul kinetoterapeut care este instruit să lucreze cu acest aparat este Ilona Niţică.
„Secţia a fost mereu aglomerată, însă, de când avem robotul, se observă o creştere a cererilor persoanelor care vor să beneficeze de recuperare. Atunci când pacientul lucrează cu robotul, trebuie să fie în permanenţă o persoană la aparat care să îl corecteze atunci când merge. Când a venit echipa de instruire, mi-a spus că robotul nu este un aparat Lokomat, este mai performant de atât“, a precizat kinetoterapeutul Ilona Niţică.
„Mai este o tânără nouă, dar aşteptăm să vină echipa specializată care să o poată instrui în lucrul cu robotul. Au ieşit la pensie două persoane de pe acea secţie şi acum e puţin mai greu, dar vor fi aduşi curând oameni noi“, a precizat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.
După spusele kinetoterapeutului, pacienţii care beneficiază de recuperare cu ajutorul robotului au o rezistenţa mult mai bună, control şi mobilitate. Acesta lucrează toată musculatura piciorului din timpul mersului şi este special pentru că deţine capacitatea de a ajuta pacienţii să exerseze mersul pe scări.
Foto: ziaruldeiasi.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro