Specialiștii de la ESA (Agenția Spațială Europeană) au primit primele informații care ar putea oferi indicii importante cu privire al originea vieții pe Terra, scrie lexpress.fr.
”Misiune îndeplinită”, scriu jurnaliștii francezi. Robotul Philae ”a adormit” în cursul acestei jopți, odată ce bateriile lui s-au terminat.
Înainte, acesta a putut transmite specialiştilor de pe Terra, prin intermediul sondei Rosetta, datele despre prima sa forare în nucleul cometei.
Robotul ar putea, în cel mai bun caz, să funcţioneze până în luna martie, cu ajutorul panourilor sale solare. Dar specialiştii de la ESA şi de la Centre National dEtudes Spatiales (CNES), din oraşul francez Toulouse, nu şi-au pierdut speranţa, fiind posibil ca sâmbătă dimineaţă robotul să se „trezească” şi să reia contactul cu Terra.
„Vom încerca din nou. Însă şansele de a restabili contactul sunt foarte slabe”, a declarat pentru AFP Stephan Ulamec, de la centrul ESA din oraşul german Darmstadt.
Philae a poposit pe o zonă destul de întunecată a cometei Ciuriumov – Gherasimenko, așa că reîncărcarea lui prin intermediul panourilor solare va fi anevoioasă, dacă nu imposibilă, spun specialiștii ESA.
Philae a ajuns pe suprafaţa cometei 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko miercuri, după o cădere liberă către nucleul cometei care a durat şapte ore, considerată ”o misiune istorică”.
Robotul a fost transportat la bordul sondei spaţiale Rosetta, care a călătorit 10 ani şi 6,4 miliarde de kilometri pentru a se întâlni cu cometa.
Micul robot a putut să radiografieze interiorul cometei, să-i studieze magnetismul, să realizeze imagini cu solul, să analizeze moleculele complexe de la suprafaţă. Potrivit specialiştilor de la CNES, misiunea sa este realizată în proporţie de 80%. După trei zile de lucru, „rezultatete lui Philae sunt extraordinare”, este de părere Marc Pircher, director al CNES.