Duterte, care îl consideră în mod public pe Putin un idol și un prieten, și-a exprimat pentru prima dată criticile cu privire la invazia Rusiei în Ucraina în cadrul unor declarații făcute marți, 24 mai, în care a dat vina pe războiul declanșat de Moscova pentru creșterea la nivel internațional a prețurilor petrolului, care a afectat multe țări, inclusiv Filipine.

Deși a subliniat că nu îl condamnă pe președintele rus, Duterte s-a delimitat de faptul că Putin cataloghează invazia drept o „operațiune militară specială” și a spus că aceasta este, de fapt, un război la scară largă purtat împotriva „unei națiuni suverane”.

„Mulți spun că atât eu, cât și Putin suntem criminali. Eu v-am spus de mult timp vouă, filipinezilor, că eu chiar ucid. Dar eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni”, a declarat Duterte, în cadrul întâlnirii sale săptămânale cu principalii oficiali ai cabinetului, care a fost televizată. „Suntem în două lumi diferite”, a subliniat președintele filipinez.

Duterte, care se retrage pe 30 iunie, când se va încheia mandatul său turbulent de șase ani, a condus o represiune brutală împotriva cartelurilor de droguri, care s-a soldat cu peste 6.000 de morți, majoritatea fiind suspecți mărunți. Grupurile pentru drepturile omului vorbesc despre un număr mult mai mare de victime și spun că oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși în campania pe care Duterte promite să o continue până în ultima zi a mandatului său.

Uciderile fără precedent din cadrul campaniei antidrog au declanșat o investigație a Curții Penale Internaționale pentru posibile crime împotriva umanității. Duterte a declarat că se așteaptă să se confrunte cu mai multe procese care să aibă legătură cu decesele cauzate de lupta sa cu traficul de droguri, atunci când își va încheia președinția.

Duterte și ofițerii săi de poliție au negat că ar fi organizat execuții extrajudiciare în campania antidrog, dar i-a amenințat în mod deschis cu moartea pe suspecții de trafic de droguri și a încercat fără succes să reimpună pedeapsa cu moartea în cea mai mare națiune romano-catolică din Asia, pentru a-i descuraja pe traficanți și pe alți infractori.

Când și-a preluat mandatul, în 2016, el a cerut sprijinul Rusiei și Chinei pentru dezvoltarea comerțului și a investițiilor și pentru extinderea cooperării militare, criticând adesea politicile de securitate ale Washingtonului, vechiul aliat al Manilei.

Duterte a vizitat Rusia de două ori, în 2017 și 2019, pentru a se întâlni cu Putin, dar și-a scurtat prima vizită după ce militanții grupării Stat Islamic au asediat orașul Marawi, din sudul Filipinelor, în timp ce el era plecat împreună cu secretarul apărării și cu șeful militar al statului major.

La mai bine de o săptămână după ce forțele ruse au asediat Ucraina, Filipine a votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care condamnă invazia rusă. Filipine a făcut apel la protejarea civililor și a infrastructurii publice din Ucraina, deși Duterte s-a abținut să îl critice puternic pe Putin și a declarat că va rămâne neutru într-un conflict care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare și ar putea declanșa cel de-al treilea război mondial.

„Tu controlezi totul. Oricum, tu ai început cu adevărat luptele acolo, prin urmare controlează-ți cu strictețe soldații. Se comportă dezlănțuit”, a afirmat Duterte, adresându-i-se liderului de la Kremlin.

Președintele filipinez a adăugat că este îngrijorat de stabilitatea aprovizionării cu petrol a țării sale, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă să facă ravagii pe piețe și să provoace instabilitate la nivel mondial.

„Sunt pe picior de plecare și nu știu cum să rezolv problema”, a spus Duterte. „Trebuie să rezolvați războiul dintre Ucraina și Rusia înainte de a putea vorbi chiar și de revenirea la normalitate”, a precizat liderul filipinez.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News