Fostul consilier al preşedintelui Donald Trump, Roger Stone, care a lucrat în anul 2016 pentru campania candidatului republican, a fost găsit vineri vinovat de un judecător federal american pentru şapte capete de acuzare într-un dosar deschis în cadrul anchetei privind presupusa ingerinţă rusească în scrutinul prezidenţial din SUA, potrivit agenţiilor Reuters, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Roger Stone, în vârstă de 67 de ani, riscă până la 50 de ani de închisoare după ce judecătorul l-a găsit vinovat pentru cele şapte capete de acuzare, inclusiv mărturie mincinoasă în faţa Congresului, obstrucţionarea şi intimidarea martorilor.

Sentinţa va fi pronunţată pe 6 februarie 2020 şi el poate înainta recurs.

Potrivit procurorilor, Roger Stone a jucat rolul de mesager între campania lui Trump şi Wikileaks şi a minţit Congresul în legătură cu amploarea acestei colaborări cu website-ul ce a publicat emailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton, despre care democraţii susţin că au fost obţinute de hackeri ruşi.

Roger Stone este al şaselea responsabil implicat în această campanie găsit vinovat sau care a pledat vinovat în timpul anchetei iniţiate de procurorul special Robert Mueller.

Acesta din urmă a publicat în aprilie un raport asupra acestei anchete, în care a admis că nu a găsit dovezi privind vreo colaborare ilegală între Trump şi Rusia sau vreo încercare a actualului preşedinte de a obstrucţiona justiţia în timpul acestei anchete descrise de Trump drept o ”vânătoare de vrăjitoare”. Colaboratorii săi găsiţi vinovaţi au fost însă condamnaţi pentru alte fapte, precum mărturie mincinoasă ori delicte financiare, unele fără legătură directă cu campania din 2016.

Trump a reacționat furios după decizia instanței, acuzându-i pe democrați, dar și pe procurorul Mueller de minciuni. ”Un dublu standard cum această țară nu a mai văzut?”, a scris Trump pe Facebook.

Ce a făcut Roger Stone în România în 2017

În 2017, Roger Stone a ajuns în România, pentru o vizită neoficială, în urma căreia a început să emită o serie de afirmații pe tema presupuselor legături dintre serviciile de informații românești, aparatul anticorupție și George Soros.

”E important de știut că serviciile de informații din România, pe care ei le numesc ”servicii secrete”, și aparatul lor anticorupție, sunt în mare parte și în mod substanțial controlate de George Soros și aliații săi. Ambasada SUA din București este controlată de George Soros. Serviciile secrete din România sunt omoloage cu statul nostru paralel și au fost puternic implicate în legerea lui Hillary Clinton”, spunea Stone la InfoWars, un canal pro-Trump, cunoscut pentru propagarea de teorii ale conspirației, blocat între timp de Youtube, Facebook și Apple pentru generarea de Fake News.

Hotnews a scris la momentul vizitei că Stone a ajuns în România la invitatia unui om de afaceri pe filiera PSD – Dragnea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News