Marți, președintele Klaus Ionannis și-a anunțat public intenția de a se înscrie în cursa pentru șefia organizației.
Cele trei responsabilități principale ale șefului NATO
Secretarul general al NATO are trei atribuții principale.
- Președinția Consiliului Nord-Atlantic și a altor organisme-cheie
În calitate de secretar general, conduce toate reuniunile comitetelor importante, este responsabil pentru conducerea discuţiilor, de facilitatea procesului de luare a deciziilor. Este principalul purtător de cuvânt al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Secretarul general conduce corpul funcţionarilor internaţionali, format din angajaţi civili care lucrează pentru sprijinirea directă sau indirectă a activităţii secretarului general.
O altă atribuție principală este conducerea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al organizaţiei, precum şi a altor structuri importante pentru funcţionarea NATO. Printre aceste comitete importante se numără Grupul de Planificare Nucleară, Consiliul NATO-Rusia, Consiliul NATO-Ucraina, Parteneriatul Euro-Atlantic, Comisia NATO-Georgia.
În plus, pe lângă rolul de lider civil al Alianţei, secretarul general are autoritatea de a propune teme de discuţii şi de sprijin în cazul unor dispute între statele membre. Acţionează asemenea unui mediator decizional, conduce şi ghidează procesul de obţinere a consensului şi de luare a deciziilor la nivelul Alianţei. Pentru buna funcţionare a procesului decizional al Alianţei, secretarul general menţine legături directe cu şefii de stat sau de guvern, cu miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre şi partenere ale Alianţei Nord-Atlantice. Realizează acest lucru prin vizite constante în statele NATO şi în cele partenere, dar şi prin întâlniri bilaterale cu oficiali de rang înalt când aceştia vizitează sediul Alianţei Nord-Atlantice.
Prin rolul său, secretarul general al NATO exercită un anumit tip de influenţă asupra procesului decizional, respectând în acelaşi timp principiul fundamental în ceea ce priveşte autoritatea de luare a deciziilor ce revine doar guvernelor statelor membre ale organizaţiei.
- Principalul purtător de cuvânt al Alianței
Secretarul general este purtătorul de cuvânt principal al Alianţei Nord-Atlantice şi reprezintă organizaţia în public în numele statelor membre, reflectând poziţiile comune asupra chestiunilor politice. Reprezintă NATO în relaţia cu alte organizaţii internaţionale, cu mass-media şi cu publicul larg. Susţine în mod regulat conferinţe de presă şi participă la conferinţe sau prelegeri publice, ţine discursuri la forumuri regionale sau internaţionale.
- Coordonarea staffului internaţional
Deopotrivă, coordonează activitatea funcţionarilor din cadrul staffului internaţional, fiind conducătorul acestui segment civil al Alianţei.
Cine asigură sprijinul pentru șeful NATO
În activitatea sa, secretarul general este sprijinit direct de Biroul Privat şi de un secretar general adjunct, care are rolul de a asista secretarul general în activitatea sa sau chiar de a-l înlocui în absenţă. Secretarul general adjunct este, de asemenea, preşedinte al unor comitete, grupuri ad-hoc şi grupuri de lucru.
Întregul staff internaţional de la sediul NATO din Bruxelles sprijină direct sau indirect activitatea secretarului general.
Procedura de selecție a secretarului general
Secretarul general este o figură politică experimentată dintr-un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, fiind propus de un stat membru pentru un mandat de patru ani.
Procesul de selecţie este derulat prin consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidaţi pentru acest post. Nu este luată nicio decizie până când nu este obţinut consensul între statele membre asupra unui candidat. La finalul mandatului de secretar general, titularului i se poate propune prelungirea şederii în această funcţie. În mod tradiţional, la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, funcţia de secretar general este deţinută de o personalitate politică europeană de rang înalt din statele europene ale organizaţiei, în acelaşi timp postul de comandant SACEUR (Comandantul Forţelor Aliate din Europa) este deţinut un ofiţer de rang înalt american.
Stoltenberg, șef al NATO de aproape 10 ani
În februarie 1952, Consiliul Nord-Atlantic a adoptat decizia de înfiinţare a funcţiei de secretar general al NATO pentru gestionarea tuturor chestiunilor privind activitatea agenţiilor civile ale organizaţiei, de coordonare a funcţionarilor civili şi de sprijinire a Consiliului Nord-Atlantic.
La 13 martie 1952 a fost desemnat primul secretar general al NATO, în persoana britanicului Lord Hastings Ismay, care a preluat funcţia la 4 aprilie 1952 şi a activat în acest post până în mai 1957.
De la 1 octombrie 2014, postul de secretar general al NATO este deţinut de norvegianul Jens Stoltenberg, iar din octombrie 2019, secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice este Mircea Geoană.
În momentul încheierii mandatului actualului secretar general, secretarul general adjunct îşi încheie şi el mandatul.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.
„Îmi asum această candidatură în numele României”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Între timp, președintele român a publicat, în Politico, un ,,decalog” în care își expune viziunea cu privire la viitorul NATO.
Principalul contracandidat al lui Iohannis la șefia alianței militare conduse de SUA este premierul olandez demisionar Mark Rutte.
Citiți și:
- Iohannis anunță că va candida pentru funcția de secretar general al NATO: Alianța „are nevoie de o reînnoire”
- „Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare”. Iohannis publică, în Politico, un „decalog” în care își expune planul pentru alianța militară
- Cum e ales șeful NATO și cine e principalul contracandidat al lui Iohannis. Mark Rutte are susținerea SUA, Franței, Germaniei și Marii Britanii
- Traian Băsescu reia atacurile la adresa lui Mark Rutte, după anunțul lui Iohannis privind candidatura la șefia NATO: „A făcut destul rău României”
- „O pereche de mâini sigure”: Cine este Mark Rutte, premierul olandez favorit să preia șefia NATO
- Cristian Pîrvulescu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: Este un politican care îşi pregăteşte mişcările ca un mare maestru de şah
Foto: Profimedia Images
BONY • 13.03.2024, 11:31
Cea mai tare atributie este cea cu numarul 2 : principalul purtator de vorbe, ghinion,cum ar spune un clasic in viata !...
golgol • 13.03.2024, 11:15
Sa frece menta si sa ia bani multi. Fix ce si doreste Johannis, *** vrea la nato chiar in timpul in curs a mandatului de președinte de stat. Romani, nu a dat 2 bani pe voi in cele 2 mandate in schimb i a luat banii multi, are pensie speciala si tot felul de avantaje ca fost presedinte, calatorij in lume si voi, votantilor va stresati sa va platiti utilitatile.. România trezește te!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.