Potrivit cărții „Putins People” scrisă de Belton, care a fost apreciată de critica anului 2020, Abramovici ar fi cumpărat Chelsea în 2003, la îndrumarea președintelui Vladimir Putin, ca parte a efortului de a crește prestigiul Rusiei în Marea Britanie și în vestul Europei.
Echipa de avocați care-l reprezintă pe Roman Abramovici a anunțat, într-un comunicat postat pe site-ul clubului Chelsea, că a inițiat proceduri legale pentru defăimare pe numele Catherinei Belton și a editorului HarperCollins, în urma eforturilor de a „găsi o rezoluție amiabilă”.
„Afirmațiile false din această carte au un efect dăunător”, a declarat Abramovici, care este cel mai bogat miliardar rus.
Roman Abramovici a precizat că Înalta Curte engleză a susținut anterior afirmații false în procedurile legale, adăugând că speră că instanțele „îmi vor oferi o audiere echitabilă, așa cum au făcut-o în trecut”.
În 2018, un judecător britanic a decis că afirmațiile formulate de miliardarul Sergei Pugachev într-o altă speță juridică erau „de sine stătătoare” și „imposibil de crezut”.
În vârstă de 54 de ani, Abramovici și-a retras cererea de reînnoire a vizei în Marea Britanie în 2018, după ce autoritățile britanice au întârziat-o din cauza verificării mai stricte a surselor de avere ale solicitanților.
Cu o avere este estimată de către Forbes la 14,3 miliarde de dolari, Roman Abramovici a dobândit cetățenia israeliană la finalul anului 2018.
Catherine Belton este în prezent corespondent special pentru Reuters. Ea a fost corespondent din Moscova pentru The Financial Times, iar anterior a scris pentru The Moscow Times.
FOTO: EPA