Aflată la 450 de kilometri de Madrid, epicentrul urgiei din Spania, și la 70 de kilometri de Valencia, în urbe sunt raportate deocamdată doar în jur de de 400 de cazuri și s-au înregistrat 22 de decese. Dar în regiunea Castellon, numărul îmbolnăvirilor a început să crească alarmant, ajungându-se ieri la 869 de infectați și 70 de morți.
E stare de urgență din 14 martie, iar lumea pare să fi înțeles situația. Străzile sunt goale, oamenii stau în case, cu speranță, dar și cu teamă. Pentru că autoritățile din zonă au anunțat că “pico”, cum numesc ei vârful epidemiei, ar urma să lovească și regiunea Castellon în preajma Sărbătorilor de Paști.
O situație oarecum asemănătoare cu cea din România.
Valentin Nițu (40 de ani) este unul dintre zecile de mii de români stabiliți în Castellon de la Plana. A ajuns acolo în 2002 și a reușit să își deschidă de câțiva ani o mică afacere, un restaurant, “Bar Valencia”, unul dintre locurile în care puteai să mănânci și românește. Vali e și un împătimit al fotbalului. El începuse și studiile pentru a deveni antrenor de fotbal, fiind aproape să își ia licența 2 (necesară pentru a pregăti echipe de seniori din Liga a treia), până să apară coronavirusul. Deocamdată, el antrenează la Castellon o grupă de copii de 10-11 ani.
de decese are Spania, pe locul 2 în lume după Italia, dar și 135.000 de infectați, tot locul 2 după SUA
“Toți cei care am fost nevoiți să închidem așteptăm un ajutor de la stat”
De mai bine de trei săptămâni, Vali Nițu a trebuit să închidă restaurantul: ”Mă mai duc pe acolo să mai iau alimente din depozit, pentru familie. Statul nu a anunțat nicio măsură de protecție pentru micile afaceri private. Practic, trăim din ce am mai economisit. Iar acum câteva zile, ni s-au retras din conturi taxele si impozitele. În plus, mulți plătim chirii pe spațiile în care deșfășurăm afacerile, iar sumele sunt măricele. Acum se discută despre un ajutor, înțeleg că ar urma să dea și patronilor de mici afaceri private cam 300 de euro net. Se vorbea și de un sprijin pentru plata chiriilor, dar încă nimic nu e clar. Chiar suntem îngrijorați toți, și spaniolii, și românii”.
Chiar avem nevoie de ajutor. Că nu am decis noi să nu mai muncim, am fost nevoiți să închidem din cauza virusului
Valentin Nițu, român stabilit în Spania:
Angajații care beneficiază de șomajul tehnic primesc 75 la sută din salariul minim brut în Spania, care este de 1.050 de euro. Astfel, toți cei trimiși acasă, ar urma să încaseze lunar în jur de 780 de euro pe perioada stării de urgență, care va fi prelungită și în Spania.
Am văzut că în România oamenii sunt supărați pe cei care au venit de aici înapoi, acasă. Dar lumea nu înțelege că ei au fost nevoiți să facă asta. S-au închis fabrici, nu mai aveau unde să stea după ce au fost dați afară de patroni. Mulți lucrau la negru, fără contracte, nu mai aveau cum să se întrețină. Unde să stea, pe străzi?!
Valentin Nițu, român stabilit în Spania:
“Amenzi între 500 și 6.000 de euro”
Vali locuiește la bloc cu familia, Irina, soția, și cei trei copii, Ionuț (19 ani), Valeria Maria (8 ani) și Natalia Maria (un an și jumătate). Băiatul joacă fotbal, e junior la Roda, echipa satelit a celor de la Villareal și resimte din plin interdicția de a mai merge la antrenamente, fiindcă au fost închise și toate bazele sportive. De câteva zile au început însă să facă antrenamente on line.
De trei săptămâni n-au mai ieșit din casă, cu excepția lui Vali, care mai merge la cumpărături: ”La noi s-au luat măsuri restrictive din timp și virusul n-a pătruns prea tare. Însă ni se spune că va veni urgia curând și în zona noastră, probabil în două-trei săptămâni. Cazurile au început să se înmulțească și aici. Normal că ne e teamă. Nu e încă armată pe străzi, dar e Poliție și amenzile sunt destul de mari, între 500 și 6.000 de euro pentru cine nu respectă regulile”.
Poți să mergi la cumpărături sau la serviciu, chiar și fără declarație, iar bătrânii nu au ore speciale pentru a ieși pe stradă. Dar, de exemplu, nu ai voie să mergi cu autoturismul personal și să mai iei pe cineva în mașină. Trebuie să călătorești singur, altfel ești amendat
Valentin Nițu, român stabilit în Spania: