Românul în vârstă de 57 de ani a încetat din viață sâmbătă, pe 11 aprilie, în orașul Bad Krozingen, aflat la sud-vest de Freiburg, în landul Baden-Württemberg.
Cauza decesului a fost inițial neclară, dar un test făcut pentru depistarea coronavirusului a ieșit pozitiv. Ministerul de Interne de la Stuttgart a confirmat informația, scrie Der Spiegel.
Potrivit publicației germane, românul lucra într-o fermă la cules de sparanghel. Cel mai probabil, el s-a infectat cu virusul în Germania, în condițiile în care se afla acolo de pe 20 martie. Din informațiile Der Spiegel, bărbatul se plângea de tuse și nas înfundat în zilele dinaintea morții.
După moartea românului, departamentul de sănătate al districtului Breisgau-Hochschwarzwald a luat măsuri pentru a preveni răspândirea infecției printre muncitori. În plus, o anchetă epidemiologică este în desfășurare, pentru a stabili persoanele cu care a intrat în contact.
Românul este unul dintre sutele de muncitori sezonieri care lucrează în fermele din Baden-Württemberg. Cererea de muncitori sezonieri este foarte mare în regiunea agricolă, în special în rândul cultivatorilor de sparanghel. Afacerile cu fructe, legume și vin sunt, de asemenea, în căutare de forță de muncă.
Potrivit informațiilor Baden-Airpark GmbH, circa 3000 de muncitori din România au aterizat pe aeroportul din Karlsruhe/ Baden-Baden între 9 și 14 aprilie.
Viața grea a muncitorilor din Germania
În plină pandemie, mii de români au plecat să lucreze în agricultură, în Germania. Presa germană scrie că fermierii sunt recunoscători că datorită muncitorilor români nu-și vor pierde recoltele.
Sociologul Alexandra Voivozeanu a prezentat pentru publicul Libertatea câteva informații despre cine sunt oamenii plecați în Germania și cum sunt ei tratați acolo.
Angajații sunt monitorizați prin GPS, pedepsiți, iar măsurile de protecție în fața virusului sunt ineficiente.
Metoda de muncă nu este una simplă. Muncitorii folosesc un cuțit pe care trebuie să îl înfingă în pământ suficient de adânc încât sparanghelul să măsoare 25 de cm.
Altfel, „nu e de categoria întâi și deja, dacă vede că tu tot îl tai mic, te atenționează de vreo două-trei ori și, după, vrea să te duci, să scape de tine, că nu faci treaba cum trebuie”, a povestit Adrian, unul dintre muncitori.
Mai multe despre muncitorii sezonieri români din Germania puteți citi în acest articol.