Totodată, românul face parte din grupuri focus care aplică metode pentru reducerea folosirii antibioticelor şi un ghid clinic în tratarea anumitor boli, alături de guvernul galez, Universitatea din Bristol şi Universitatea din Aberystwyth.
Bodrwnsiwn Vets este un grup de cabinete veterinare private care acoperă zonele Anglesey şi Gwynedd din vestul extrem al Marii Britanii, plus câteva ferme în Conwy şi Llyn, iar Ştefan Totir este director clinic al grupului.
Românul vorbește despre cum își desfășoară activitatea și cât de important este să fii corect pentru a câștiga încrederea autorităților.
„Noi, veterinarii din UK, avem o profesie liberală, adică alături de avocaţi, doctori, dentişti, avem statut special. Ceva ce este interesant comparativ cu România, eu, de exemplu, fiind veterinar, am voie să certific acte oficiale”, spune specialistul.
Acesta explică că, „în profesia liberală se consideră că avem constituţia morală peste cea a publicului general, adică noi, veterinarii, by default (RO – implicit), nu minţim, nu înşelăm, ceea ce în majoritatea cazurilor este adevărat. De exemplu, noi nu avem parafă”.
Ștefan Totir spune că acest lucru îi scutește pe veterinari de birocrație și de timp pierdut la ghișeele autorităților, însă sistemul este unul bine pus la punct, care nu permite nicio greșeală.
Practic, arată Ștefan Totir, în relaţia autoritate – veterinar – fermier se apelează foarte mult la responsabilitatea celui din urmă. Fiecare vizită a veterinarului în fermă deschide discuţii despre ce se poate schimba, îmbunătăţi, cum se poate evolua.
„Ar fi corect să spun că fermierii de aici vor să progreseze mai mult şi caută în permanenţă să evolueze”, precizează veterinarul.
El spune că foarte mult se merge pe faptul „Prietene, eşti responsabil”, iar în momentul în care ești prins că ai făcut ilegalități, riști amenzi usturătoare.
„În momentul în care l-ai prins în neregulă, amenda este procent din subvenţie. Şi nu stă nimeni la discuţii! Există situaţii de forţă majoră, nu ştiu, te-a lovit maşina, ai fost în spital, chestii de genul ăsta, câteodată te iartă, dar nu prea des”, explică Ştefan Totir.