Virgil Cristian Pop ispăşea o pedeapsă pentru furt, însă încă de la plasarea sa în închisoare, în urmă cu un an, a susţinut că e nevinovat şi şi-a căutat dreptatea din penitenciarul Lecce. În urmă cu 50 de zile, la sfârşitul lunii martie, Virgil Pop a decis să intre în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra cazului său.
El a declarat că va înceta greva foamei numai dacă îi va fi suspendată pedeapsa. “Şi-a smuls acul de la perfuzia din braţ, acum patru zile, în închisoare”, a povestit doctorul Sandro Rima, medicul penitenciarului din Lecce, citat de La Gazzetta del Mezzogiorno.
“Refuza categoric să se atingă de mâncare, voia să discute cu un magistrat. Repeta mereu: «Magistratul trebuie să mă asculte, el mă va elibera »”, a mai povestit medicul. Procuratura a deschis o anchetă, iar un medic legist va stabili cu exactitate cauza morţii, după efectuarea autopsiei.Dosarul medical al românului a fost sechestrat de autorităţi.
Aseară, Ministerul român al Afacerilor Externe a explicat că autorităţile nu au ştiut de cazul deţinutului, fiindcă poliţia italiană nu i-a anunţat şi nici tânărul nu a solicitat ajutor diplomatic.
MAE susţine că va cere explicaţii miniștrilor de externe și al justiției din Italia.

Crulic a murit în Polonia, după 90 de zile de greva foamei


Cazul românului din Italia aminteşte de cel al lui Claudiu Crulic, închis într-un penitenciar din Polonia pentru furt. El s-a considerat mereu nevinovat şi de aceea a fost în greva foamei 90 de zile, până când a murit, pe 18 ianuarie 2008. În urma scandalului declanşat de moartea tânărului, ministrul de atunci de externe, Adrian Cioroianu, a demisionat, iar consulul român la Varşovia, Ioan Preda, a fost retras de la post.

 
 

Urmărește-ne pe Google News