Plecat din țară de 14 ani și de patru ani patron al localului, Popa a muncit la negru o perioadă, apoi a ajuns spălător de vase și în 4 ani a devenit bucătar șef. A avut curaj și a preluat un restaurant care avea probleme financiare și l-a transformat într-o afacere prosperă.
Acum, după semirelaxarea măsurilor în Spania, așteaptă să vadă dacă mai poate deschide sau nu.
Reporter: Când ai simțit prima lovitură a crizei?
Gerald Dan Popa: Era pe 13 martie, chiar vineri. Aveam rezervat tot weekendul, iar până atunci am funcționat cu motoarele la maximum și urmau evenimente importante. Mergea perfect, când au început să sune telefoanele. Toate rezervările au fost anulate. Pe 15 martie am intrat în starea de urgență. Atunci am pus anunțul pe ușă.
-Ce-ai făcut cu angajații? Și tu?
-I-am trimis în șomaj tehnic, așa cum a spus guvernul. Ar fi trebuit să încaseze 800 de euro lunar, dar n-au primit niciun cent. Nu sunt bani. Guvernul a promis că nu va lăsa niciun spaniol în urmă, dar a făcut-o cu mulți.
Eu nu pot lua șomaj, pentru că sunt PFA, dar am avut de două ori noroc. Am avut rezerve în restaurant: mâncare, apă și băutură. Apoi am câine și-am mai putut ieși. În rest, am prieteni care mă susțin și decizia guvernului prin care facturile sunt amânate până ieșim din starea de urgență.
-Ceilalți patroni de restaurante și baruri trec prin aceeași situație?
-Sigur. Noi de bazam pe clienți. Să nu uităm că turismul aduce cei mai mulți bani la buget. Cam 15% din PIB, iar PIB-ul Spaniei a suferit acum cea mai mare scădere din istoria țării. Guvernul a dat-o rău în bară. Până acum a pierdut 800 de miliarde, iar numărătoarea continuă.
-Există speranțe sau multe localuri vor intra în faliment?
-Ca toată lumea, eu aștept să văd ce decide puterea politică. Cum ne poate ajuta. Aici e cerc vicios. Dacă ai vreo datorie la stat, nu poți lua credit. Și eu cum să deschid restaurantul? Am nevoie de marfă, iar ea se plătește pe loc. Nu știu ce soluție va fi găsită, dar sper să fie una potrivită, pentru că mai toți din breasla mea trec prin aceeași situație. Și mai toți au datorii. Ceea ce înseamnă că tot cei care au bani vor beneficia de credite, nu noi. În situația în care nu vor fi luate măsuri bune, multe localuri vor trage obloanele definitiv.
-În final, cum ai reușit să ajungi pe primul loc în TripAdvisor?
-Am preluat un restaurant în faliment, care e superb, apoi am venit cu mâncare bună și servire ireproșabilă. Chiar dacă am plecat din România pentru că nu mă simțeam acasă, aici îi fac reclamă țării mele și ea mie. Nu există să n-am câteva farfurii românești și obligatoriu papanași. Sunt catalani care vin la noi special pentru desertul nostru.