Acesta a mai fost arestat o dată, în 2016, însă autorităţile germane au refuzat în 2017 extrădarea sa, invocând condiţiile de detenţie din România. Autorităţile române susțin că în prezent sunt îndeplinite procedurile judiciare pentru executarea mandatului european de arestare.

„La data de 10 iulie 2024, în urma cooperării realizate prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a unei acţiuni organizate de Poliţia Germană, a fost depistat şi arestat, în Dorsten, Germania, un bărbat, de 35 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie. Urmăritul se află pe lista MOST WANTED a Poliţiei Române, fiind considerat periculos şi violent”, transmite, joi, IGPR.

Pe 17 iunie 2016, Biroul SIRENE România a introdus o semnalare în Sistemul de Informaţii Schengen pe numele criminalului, solicitându-se arestarea, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis de către Tribunalul Bucureşti.

În noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2008, bărbatul, atunci în vârstă de 19 ani, împreună cu alţi trei bărbaţi, a intrat în incinta unei societăţi comerciale, din judeţul Ilfov, pentru a fura fier, aceştia fiind surprinşi de agenţii de pază. Cei patru au ucis unul dintre agenţi, lovindu-l repetat în zona capului cu bâte/obiecte metalice şi pietre/bolovani.

Au bătut sălbatic lovind în mod repetat alţi doi agenţi de pază, care au suferit leziuni grave, care le-au pus viaţa în pericol. Pentru faptele comise, bărbatul de 35 de ani a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Dar n-a putut fi încarcerat, pentru că nu a mai fost găsit.

Pe 16 decembrie 2016, el a fost arestat în Germania, unde a fost depistat după o alertă europeană. Aproape 6 luni mai târziu, pe 3 iulie 2017, autorităţile germane au refuzat predarea persoanei către România, invocându-se aspecte privind condiţiile de detenţie din România, fiind aplicat un indicator de validitate pe teritoriul Germaniei.

„În perioada 22 aprilie 2024 şi până în prezent, în urma colaborării directe efectuate între poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Urmăriri, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – SIRENE, magistratul delegat la Biroul SIRENE, judecătorul Tribunalului Bucureşti şi Biroul SIRENE Germania şi, având în vedere că motivele refuzului predării au dispărut, în sensul că în România s-au îmbunătăţit condiţiile de detenţie, omologii germani au luat decizia de a ridica indicatorul de validitate”, au anunțat autoritățile române.

Astfel, în prezent sunt îndeplinite procedurile judiciare pentru executarea mandatului european de arestare.

Urmărește-ne pe Google News