Protasevici a stat alături de patru oficiali, dintre care doi erau în uniformă. El a afirmat că nu a fost obligat să coopereze cu autoritățile și că se află într-o stare bună de sănătate, după ce a fost arestat luna trecută, când avionul cu care zbura a fost forțat să aterizeze la Minsk.

„Totul este în regulă cu mine. Nimei nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins”, a spus Protasevici.

„Înțeleg daunele pe care le-am provocat nu numai statului, ci și țării. Acum vreau să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a remedia această situație”, a mai declarat Protasevici.

Opoziția: „Regimul îl folosește ca trofeu”

Protasevici a mai apărut într-un interviu, la începutul acestei luni, după arestarea sa din 23 mai.

Atunci, recunoscut că a complotat să îl răstoarne de la putere pe președintele Aleksandr Lukașenko organizând „revolte” și și-a retras criticile anterioare făcute șefului statului.

„Indiferent de ce spune el, să nu uităm: este un ostatic. Iar regimul îl folosește ca trofeu”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, consilierul liderei opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya. „Aceasta nu este o conferință de presă, ci o scenă a lui Kafka sau a lui Orwell”, a subliniat el.

Foștii colegi: „O puternică presiune psihologică”

„Belarus of the Brain”, canalul de Telegram pe care Protasevici l-a condus înainte de arestare, a precizat că ultima sa apariție a fost sub constrângere, arătând „cea mai puternică presiune psihologică” exercitată asupra tânărului de 26 de ani.

Arestarea lui Protasevici și deturnarea avionului Ryanair au stârnit un val de revoltă în Occident și au adus Belarusului condus de Lukașenko o serie de sancțiuni.

La putere din 1994, Lukașenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor în masă care au izbucnit după ce a câștigat al șaselea mandat, la alegerile de anul trecut. Oponenții săi spun că alegerile au fost trucate flagrant, el neagă însă frauda electorală.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News