Ziua de muncă începe la 4 dimineața în fabrica de hering „Scandic Pelagic” din Skagen, cel mai nordic oraș din Danemarca. Compania daneză e o fuziune între mai multe fabrici de pește din oraș, cea mai veche fiind din 1930. În prezent, la fabrica din Skagen lucrează zeci de angajați originari din 12 țări, printre care și România.

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Fabrica de pește „Scandic Pelagic”, Skagen, Danemarca

Peștele e descărcat prin niște conducte speciale de pe vasele de pescuit direct în fabrica din portul Skagen. Vara, în timpul sezonului de pescuit, la „Scandic Pelagic” se procesează 70 de tone de pește pe oră – heringul e filetat, prelucrat și conservat. 

Benzile circulă cu viteză, iar angajații n-au timp să stea de vorbă; mâinile lor se mișcă, abile și rapide. Miroase puternic a oțet și a pește. E frig în interior și utilajele produc un zgomot asurzitor. 

Atunci când se strică ceva, tehnicianul Florin Grigore, 40 de ani, trebuie să repare foarte repede, pentru că fabrica nu-și permite să oprească fluxul de producție în mijlocul sezonului. „Tu știi să repari toate aparatele ăstea?”, ne mirăm. „Păi sunt român”, răspunde el. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Florin sudează la fabrica de pește „Scandic Pelagic”, Skagen, Danemarca

35.397 de migranți originari din România și 5.433 de descendenți ai acestora trăiau în Danemarca la 1 aprilie 2022, potrivit Ambasadei României în Regatul Danemarcei, care citează Institutul danez de statistică. Dintre aceștia, 1.064 au obținut cetățenia daneză. În regiunea Nordjylland, din care face parte Skagen, trăiau 4.108 români la 1 aprilie 2022. Românii sunt a treia cea mai numeroasă comunitate de imigranți din Danemarca, după polonezi și sirieni.

Își dorea stabilitate și o calitate mai bună a vieții

Florin se trezește la 3 dimineața și pleacă cu bicicleta la serviciu la 3:30. În sezon, fabrica începe activitatea la 4 și muncitorii pot lucra până la 7 seara în zilele în care vasele de pescuit aduc mult pește. 

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Florin pleacă la serviciu cu bicicleta la 3.30 dimineața
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Florin nu și-a imaginat că o să lucreze vreodată într-o fabrică de hering, pentru că nu mănâncă pește și nu suportă mirosul, deși s-a născut și a crescut la Constanța. El și soția lui, Luminița Grigore, care are 34 de ani, s-au stabilit în Danemarca în 2012, iar cei doi copii ai lor s-au născut aici: Maia, 9 ani, și Kevin, 5. 

Luminița și Florin au început amândoi Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă din Constanța, dar au emigrat înainte să termine cursurile. 

Când trăia în România, Florin a încercat să-și găsească un serviciu satisfăcător: a lucrat la departamentul de call center al UPC, a fost angajat în departamentul de proiectare al Șantierului Naval Constanța, a lucrat în IT la Rompetrol și și-a deschis o firmă de IT împreună cu cel mai bun prieten al său. 

Nu era nemulțumit de salarii, ci de „mentalitatea românească”, de corupție, de birocrație și de lipsa unei etici a muncii. Își dorea stabilitate și o calitate mai bună a vieții, însă simțea că nu va găsi asta în societatea românească. 

A plecat întâi în Cipru și a lucrat patru luni în construcții. „În prima zi eram în stare să beau apă din roaba cu mortar, așa era de cald”, povestește el. Nu a rezistat fizic la intensitatea muncii de acolo și s-a întors. 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În 2010, a fost prima oară în Danemarca și a lucrat la un restaurant din Skagen, unde spăla vase și făcea curățenie. „Spălam veceuri”, precizează Florin, care crede că românii nu știu să aprecieze munca grea și cinstită. Conceptul de „muncă umilitoare” nu l-a întâlnit decât la români, spune el. 

În Danemarca i-a plăcut „mentalitatea oamenilor bogați, care nu sunt ca oamenii bogați din România”. „În România, [patronul] apare cu un Lamborghini, deschide juma de geam și spune: «Bă, zi lu ăla să facă, să dreagă, să nu știu ce». Aici eram așa de aglomerați că patronul restaurantului și-a suflecat cămașa și a zis: «Dă-te mai încolo că nu terminăm la timp».”

Au învățat daneza la locul de muncă

În 2011, Florin a convins-o pe Luminița să vină cu el în Danemarca și s-au stabilit la Skagen. „Am umplut un Alfa Romeo cumpărat de la bulgari cu plapumă, perne, un televizor mic, haine, toată zestrea noastră, și am venit aici”, povestește el.

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Florin și Luminița Grigore în apartamentul lor din Skagen, Danemarca

Luminița s-a angajat la un hotel, apoi a lucrat ca ajutor de bucătar la un restaurant, iar acum e montatoare la firma Norkab, care construiește echipamente electrice. Câștigă net echivalentul a 1.900 de euro lunar și e mulțumită de programul de la 6:30 la 14:30, care îi permite să petreacă timp cu copiii. Dimineața, înainte să meargă la muncă, îi lasă la preschool, iar la 15:00 îi ia de la afterschool. 

Amândoi au urmat cursurile gratuite de daneză organizate de primărie pentru imigranți, dar au devenit fluenți în limba daneză la locul de muncă, unde au fost obligați să discute cu colegii lor. 

Florin a lucrat câteva luni la un restaurant, apoi s-a angajat la Danish Yachts, o companie cumpărată mai târziu de șantierul naval Karstensens din Skagen. Îi aducea satisfacție să vadă cum plăcile din fibră de carbon se transformă în iahturi. 

În 2017, s-a angajat ca tehnician la fabrica de pește Scandic Pelagic, unde lucrează și azi. E plătit brut cu 190 de coroane pe oră, echivalentul a 26 de euro. Câștigă lunar între 16.000 de coroane (2.100 de euro) și 40.000 de coroane (5.300 de euro) brut, în funcție de câte ore lucrează. 

„Decât să lucrăm la casă, mai bine petrecem timp cu copiii”

În 2016, Luminița și Florin și-au cumpărat o casă în rate care a costat 1.075.000 de coroane, echivalentul a 145.000 de euro. Au locuit în ea până în mai anul trecut, când au închiriat-o și s-au mutat într-un apartament mai mic după ce Florin a citit „Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki. 

„Noi niciodată n-am pus bani deoparte”, spune Florin. „Și, la un moment dat, mi-am dat seama că e periculos; am început să înțeleg ce înseamnă «asset», rate bune, rate rele, investiții. Și atunci mi-am schimbat viața. De ce să cheltuim noi atâția bani cu casa asta? E mare, copiii noștri sunt mici, nu avem nevoie de atâta pământ. Eu munceam mai mult în curte decât stăteam cu familia. Am zis că decât să lucrăm la casă, mai bine petrecem timp cu copiii.”

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Blocul în care locuiește familia Grigore în Skagen, Danemarca. Mai multe familii de români locuiesc în acest cartier supranumit „Mica Românie”

Florin și-a vândut motocicleta și una dintre cele două mașini ale familiei, iar acum merge la serviciu cu bicicleta. Singurul lucru pe care nu l-a luat în calcul a fost impozitarea progresivă din Danemarca – pentru că și-a închiriat casa și are o nouă sursă de venit, acum plătește taxe mai mari. 

„În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”

Cea mai mare schimbare pe care au resimțit-o când s-au mutat în Danemarca a fost la nivel de mentalitate. Luminița spune că se simțea în pericol în România și că nu a realizat asta decât după ce a emigrat. „Am mers singură la 12 noaptea cu trenul [în Danemarca]. În România te fluierau 50 de bărbați, eventual îți mai dădeau și câte una la fund.

În Danemarca se simte în siguranță, spune ea, pentru că nimeni nu îi evaluează corpul unei femei. „Nu te arată nimeni cu degetul: «Ia uite-o ce grasă e» sau «Ia uite-o ce slabă e». Nu se pune atât de mult accent pe felul în care arăți. Important e ce faci, cum ești ca persoană.”

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Luminița Grigore, împreună cu cei doi copii ai săi, Maia și Kevin, în apartamentul familiei din Skagen, Danemarca

Florin i-a întrebat în glumă pe prietenii lui danezi dacă în Danemarca funcționează claxoanele la mașini. „Dacă mergi prea aproape de mașina din față, îți bagă avarii: «Hei, vezi că ești prea aproape, las-o mai încet».”

Le place că danezii sunt amabili și că ordinea socială se bazează pe încrederea în celălalt. „A venit mama în vizită și ne-a întrebat: «Da ăștia n-au bani de gard?». «Păi ăștia nu pun gard, că n-au nevoie.» «Și bicicleta aia care e în curte, dacă le-o fură?» «Păi nu o fură nimeni»”, spune Florin. 

Sunt hotărâți să rămână în Danemarca, pe care o consideră acum țara lor. O colegă daneză l-a întrebat în decembrie pe Florin dacă merge acasă de Crăciun. „Dar eu sunt acasă”, i-a răspuns acesta. 

„M-am simțit acasă din 2012, de când ne-am mutat aici cu toate bagajele”, spune el. „Când ne-am întors în România, vorbeam între noi: «Abia aștept să ne întoarcem acasă». Și soacră-mea zice: «Da nu sunteți acasă?» «Nu, acasă la noi, în Danemarca».”

„Noi acum, dacă mergem în România, mergem acasă la ai noștri, nu acasă la noi”, spune Luminița. „Nu te mai simți acasă.”

REPORTAJ la fabricile de pește. Român stabilit în Danemarca: „În România, mergem «acasă la ai noștri», nu acasă la noi”
Luminița și Florin încearcă să-l înscrie pe Kevin la o școală de fotbal, Skagen, Danemarca

„Poate și pentru că n-avem nimic cumpărat [în România] cum au alții”, spune Florin. „Eu am văzut mai mult din Danemarca decât din România. N-am bătut atâția kilometri că la noi n-avem infrastructură, că stai ca prostu pe străzi până ajungi la munte.”

„Pe noi când am venit, nu românii ne-au ajutat, ci danezii”

Se întorc rar în România, unde trăiesc părinții lor – preferă să-i aducă pe aceștia în Danemarca. Au decis să nu mai voteze niciodată pentru România, pentru că nu urmăresc situația politică din țară. „Nu vreau eu din afară să fac rău oamenilor dinăuntru”, spune Florin. „Votează-ți-l singur și spală-te cu el pe cap. Eu sunt bine unde sunt, nu-mi fac niciun bine mie, că eu nu mai vreau să vin acolo. Votează-ți tu viitorul tău.”

Deși au rezidență și ar putea vota pentru Danemarca la alegerile locale și la europarlamentare, până acum n-au mers niciodată la vot „pentru că nu se pricep”. „Traumatizat fiind de corupția din România, nu m-am interesat niciodată [de politică] și am zis că decât să încurc, mai bine stau în banca mea”, spune Florin.

La intrarea în orașul Skagen, scris în daneză veche: „Voris Hob Thill Gudt Allen” („Speranța noastră este numai în Dumnezeu”). Propoziția aceasta este mottoul orașului Skagen, inspirat de Sfântul Laurențiu (Sct. Laurentius), protectorul marinarilor și al săracilor. Grătarul și peștele de sub acesta reprezintă stema orașului, care datează din 1535: grătarul este o referință la Sfântul Laurențiu, care a fost ars pe rug, iar peștele simbolizează faptul că Skagen e un oraș de pescariIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Îi zicem că în comuna Frederikshavn, din care face parte orașul Skagen, un român a candidat pe locurile de consilieri locali. „N-aș vota un român”, spune el. „Noi, când am venit, nu românii ne-au ajutat, ci danezii. Ne-au deschis porțile, ne-au spus: «Hai să vă ajutăm cu asta, cu asta, cu asta».”

Citește și: REPORTAJ. Au emigrat din România în Spania, apoi în Danemarca: „Aici, dacă muncești, nu ai grija zilei de mâine, poți să-ți cumperi televizor sau mașină de spălat în fiecare lună”

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (23)

anonimul   •   24.01.2023, 15:21

Articol de toata jena. In loc sa incerce sa schimbe ceva oamenii sunt egoisti si aleg doaf binele propriu. O sa vada cu nici afara nu sunt caini cu covrigi in coada

    Ivanaiva   •   28.01.2023, 06:32

    anonimul   •  24.01.2023, 15:21

    Articol de toata jena. In loc sa incerce sa schimbe ceva oamenii sunt egoisti si aleg doaf binele propriu. O sa vada cu nici afara nu sunt caini cu covrigi in coada

    Sigur că da! Cum faci dumneata acum, din fotoliu sau din pat. Schimbi România! Ăștia sunt doi oameni inteligenți care si-au dat seama că alții știu mai să-și trateze cetățenii și au plecat. Dumneata stai în dosul telefonului și critică-i. Așa de rușine o să le fie guvernantiloooor!

AlexisAlex   •   22.01.2023, 06:18

Ca sa fie totul perfect, ultimul articol Libertatea din seria "ce bine e la altii, ce nasol a la noi" se va intitula "Declin demografic! Care sunt cauzele?" Gasca de la Libertatea, la bunastarea tarii in care traim, la respectul nostru de sine, la tot ce e bun sau rau in Romania contribuim toti, in fiecare zi, nu doar cei ce ne conduc. Campania asta a voastra pare facuta de cineva care nu iubeste deloc Romania.

Miaurice   •   22.01.2023, 05:50

Daca chiar cred ce spun (si nu o fac doar ca sa se justifice fata de ei insisi), atunci nu poti spune decat: "atat i-a dus capul." Nimic altceva de comentat la acest articol.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI