“Sunt unul dintre ăia care se întorc ca să îi infecteze pe cei din țară”, își începe, ironic, Dan Săvulescu postarea.
E acasă, după un drum de 3.300 km și 5 ore de somn, dar nu are stare și vrea să povestească prin ce a trecut. I se pare șocant că autoritățile se bat cu pumnii în piept că iau măsuri ca să țină în frâu pandemia de coronavirus, însă pe teren stau diferit. A dat piept cu abordarea românească a pandemiei la granița Nădlac.
Bărbatul a plecat din Falun, Suedia, pe 10 aprilie.
A urmat o cursă contra cronometru, pentru că Suedia încă era, la momentul plecării mele, țară “galbenă”. Cum numărul persoanelor infectate începuse să crească, aveam doar două zile la dispoziție să ajung în România.
Dan Săvulescu:
Până în Ungaria, a avut un drum lung, dar fără peripeții. Cu treceri civilizate prin vamă, distanțare socială, testare cu scanner termic. Germania, Austria, traversate lin, cu facilități de criză. “Nemții și austriecii au ieftinit carburantul și accesul la toaletele din stațiile PECO sunt gratuite. Pentru a nu se forma cozi”, spune el.
În Ungaria, civilizația vestică a luat o pauză – “ungurii vor bani și aveau prețuri mai mari la carburant, mai ales în vamă. Mi se pare normal să profiți un pic de evenimentul ăsta. Nu? Dacă nu ai cash, nu mergi la toaletă. Plata cu cardul nu e acceptată”.
Iar la intrarea în România civilizația s-a terminat, iar logica s-a fracturat, acuză el.
“Am ajuns la Nădlac printre primii. A durat două ore să ajung la punctul de control. Două ore pentru 9 autoturisme. Mi-am imaginat că sunt controale temeinice, vedeam un medic în combinezon alb cum merge de la un ghișeu la altul cu hârtii în mână. Am avut șansa să prind schimbul de tură și am așteptat mai bine de o oră să fiu verificat”, povestește Dan Săvulescu.
În acest timp, am văzut și eu “procedura de triere” despre care am auzit cu toții la TV sau în conferințele de presă. Am văzut personalul vamal plimbându-se degeaba de colo-colo, iar personalul medical, 6 doamne îmbrăcate în combinezoane albe, făcând glume sau training una cu cealaltă. Instructajul e unul complicat – trebuie să citești în declarația fiecărui cetățean care intră în țară de unde vine și apoi bifezi o căsuță: izolare la domiciliu sau carantină. Atât. Una dintre ele a avut nevoie să i se explice de 3 ori ce are de făcut. Probabil emoțiile.
Dan Săvulescu:
“Cum totul se desfășura în fața mea, la nici un metru, priveam la doamnele doctor cum își schimbau măștile (degeaba), schimbau mașinile (degeaba) și se dezinfectau pe mâini fără să se fi mișcat un metru de unde stăteau. N-am înțeles de ce. Dacă nu intri în contact cu nimeni, dacă stai pur și simplu, de ce trebuie să termini o sticlă de dezinfectant stând aiurea?”, mai spune omul.
Dan Săvulescu venise cu declarația descărcată și completată din Suedia, însă “guvernanții au schimbat iarăși declarația, mi-a transmis doamna doctor”, așa că a fost pus să facă alta.
Apoi…
Cu toții am fost triați și testați epidemiologic la fel: o doamnă în alb a citit ce a scrie fiecare pe foaie și a decis. Puteam avea eu acest virus – veneam din Suedia, țară care nu a luat măsuri de izolare și care are mai multe cazuri decât România. Dar am fost lăsat să merg. Un altul, care a stat izolat de frică, o lună, într-o țară precum Italia, Franța, Spania sau Austria, a intrat direct în carantină. Fără nici un test. Fără să i se ia temperatura măcar. Aceasta nu e triere. Este batjocură. Dacă măsura de izolare este aleasă mecanic, după o foaie de hârtie, pentru ce e nevoie de medici acolo? Asta o putea decide agentul vamal.
Dan Săvulescu:
Plecarea din vamă, spune bărbatul, a fost la fel de lipsită de logică; după încă o oră de așteptare, sub escorta polițiștilor comunitari 10 km, până la autostradă, “după care fiecare face ce vrea”.
Pentru ce atât personal și carburant consumat de poliție și altă oră de așteptare pentru 10 km? Mi s-a spus că trebuie să evite să se oprească oamenii în localitate să își cumpere mâncare sau băutură. Să nu fie infectați sătenii. Bun, dar în altă localitate am voie să opresc? “Faceți ce vreți. Aici nu aveți voie”.
Dan Săvulescu:
De-acasă, din izolare, bărbatul crede că lipsa rigorii în aplicarea măsurilor anunțate la TV a făcut ca România să aibă, azi, peste 7.000 de bolnavi de COVID-19 și peste 370 de decese.
Realitatea este că nu au făcut nimic. Intră oameni netestați în țară. Trierea se face fără să se uite un medic sau să îți ia temperatura măcar. Ne mirăm că avem răspândire comunitară? Nu ar trebui.
Dan Săvulescu:
Contactat de Libertatea, Horea Timiș, director DSP Arad, a spus că instituția pe care o conduce va face verificări în cazul semnalat de românul întors din Suedia.
Potrivit lui Horea Timiș, șeful Direcției de Sănătate Publică din Arad, care trimite medicii să facă triajul la graniță, specialiștii din DSP vor lua legătura cu cadrele medicale care au fost în vamă, pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate.
„Nu știm ce s-a întâmplat acolo, tocmai de aceea vom porni o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat exact. Colegii mei sunt în control la spital, de îndată ce se vor întoarce vor începe ancheta”, ne-a declarat Horea Timiș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro