Ce fac un danez, patru belgieni, doi marocani, un român și 20 de britanici într-un orășel mic din provincia Malaga?

Deși formularea întrebării ar putea suna ca o glumă, ea are toată logica atunci când se analizează datele despre populație ale celui mai puțin populat dintre orașele din Malaga.

Totul se întâmplă în Salares, un nucleu situat în regiunea Axarquia și amplasat pe atractiva rută Mudajar.

Acolo, varul alb care împodobește fațadele caselor, marcă tradițională a zonei, se combină cu atracția de a fi situat în parcul natural Sierras de Tejeda, Almijara și Alhama.

Și, deși sunt doar 68 de kilometri între el și capitala Costa del Sol, timpul parcurs pe drum pentru a ajunge acolo se apropie de două ore, din cauza unor drumuri specifice de munte.

Ultimele cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INE) arată că, pe 1 ianuarie 2023, în acest municipiu erau înregistrați doar 192 de locuitori. Pentru a conștientiza cât de redus este acest număr, se poate menționa că reprezintă doar 0,7% din capacitatea totală a stadionului La Rosaleda.

Ceea ce e surprinzător în acest caz este că au existat ani în care locuitorii erau chiar mai puțini. În ultimul an, au venit șase noi rezidenți în sat.

Dintre aceștia, 164 sunt spanioli din naștere. Acolo mai sunt un cetățean danez, doi născuți în Maroc, un român, patru belgieni și 20 de oameni provenind din Regatul Unit.

Acestea sunt toate naționalitățile înregistrate în recensământul municipal al unui oraș care, la fel ca multe altele din jurul său, are origini maure.

Structura străzilor sale, arhitectura caselor albe formând colțuri pitorești și de neuitat, îi conferă o identitate unică, astfel încât formează ceea ce se cunoaște astăzi ca Traseul Mudejar.

Din ansamblul său urban se remarcă turnul minaret al bisericii, declarată monument istoric-artistic, Salares fiind un așezământ roman care a cunoscut prezența fenicienilor și a grecilor.

Urmărește-ne pe Google News