Cuprins:
Noul proprietar este familia de români Holbura, care s-a gândit și la un detaliu interesant: în weekend este disponibil un bufet complet.
Anisia Holbura: Numele afacerii noastre, ca un omagiu adus istoriei clădirii
„Numele afacerii noastre rămâne, ca un omagiu adus istoriei clădirii”, spune ea.
Istoria clădirii de la colțul străzilor Herdebeekstraat și Plankenstraat din Sint-Anna-Pede datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea.
De cel puțin 150 de ani, acolo a funcționat hanul numit „In de Ster”. Acum, această locație istorică începe un nou capitol datorită Anisiei Holbura, o femeie din Vilvoorde cu rădăcini românești.
„De ceva timp mă gândeam să îmi deschid propria afacere în domeniul ospitalității, cateringului”, spune ea.
Apoi, s-a apucat să caute spațiul potrivit și spune că l-a găsit perfect.
„De preferat, voiam să închiriez, dar am descoperit această clădire cu o istorie îndelungată. Era goală de cinci ani, încă de la pandemie. Prețul mi-a permis să o cumpăr, oferindu-mi astfel oportunitatea de a construi ceva pentru familie și de a onora trecutul acestui loc. Din acest motiv, am păstrat numele și l-am transformat în restaurantul De Ster”, povestește românca.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f260f7021d174f78ae2e3a206d4a8ed.jpg)
Afacerea a devenit una de familie, iar românca Anisia este proprietara restaurantului.
„Mă puteți găsi aproape oriunde în restaurant. Ajut în bucătărie, servesc clienții sau mă ocup de vase”, spune ea zâmbind.
Sarmale și mici, în meniul româncei cu restaurant în Belgia
Fiul ei, Mihai Holbura, este barman și lucrează în sală, iar fiica ei o sprijină din punct de vedere administrativ. Bucătarul principal este Marius Balaban, care pregătește totul de la zero, inclusiv deserturile.
Familia descrie oferta restaurantului ca fiind bucătărie europeană. „Avem posibilitatea de a ne inspira din preparatele belgiene”, spune Anisia.
„Sau invers: preparate românești, adaptate gustului belgienilor. La noi găsiți gulaș, friptură de porc, dar și spaghetti bolognese sau chili con carne. De asemenea, oferim diferite preparate din pui, precum și friptură pregătită în stil tradițional. Nu lipsesc nici sarmalele și micii”.
Pentru moment, restaurantul este deschis zilnic, de la ora 12:00 până la 22:00.
„Vrem să vedem în ce intervale ne găsesc clienții. Iar pentru weekend am creat un concept special: bufet complet vineri seara, sâmbătă seara și duminică pe tot parcursul zilei. Oferim de toate, de la aperitive, supe, fel principal până la desert”, explică Anisia.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5a9ee0c9c62b0dc7c7dc3f4b9e38a64d.jpg)
Clienții pot gusta preparate, fără să comande un fel întreg de mâncare
O noutate, explică românca, este ideea din spatele restaurantului nou deschis: oamenii pot gusta din diverse preparate fără să fie nevoiți să comande un fel întreg de mâncare.
„Nu există obligații. În bufetul nostru se regăsesc preparate pe care le avem și în meniul din timpul săptămânii. Cartofii prăjiți sunt făcuți pe loc, la cerere. Bufetul nostru conține în principal carne, cum ar fi gulaș și preparate la grătar, dar, bineînțeles, și salate ca garnitură”.
Interiorul restaurantului a trecut printr-o transformare completă. La etaj, înainte era un spațiu de locuit, cu baie și dormitor, explică Anisia.
„L-am transformat complet în trei săli. Una dintre ele este destinată copiilor, unde pot să se joace și unde am pus la dispoziție jucării, mai ales pentru că nu avem grădină. Celelalte două săli pot fi folosite pentru petreceri sau ședințe”, spune românca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_c68d6b3c91e13cc99af6191c836bb7a1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f09e0e4b568a46ca371da6f89e80fb3f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d0757f8fb2c92ac3d7a6ada21fe8ecf4.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_61db2c334c4fd2c9074623d82103e568.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_723ca514dc8e74f36c3d22df13c4bbba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_69b0107ea035c8b907924f08037e7298.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_14a397baf51064a650b0bf975d7b0d2b.jpg)