“Sunt româncă în Danemarca. Astăzi am ajuns cu băiețelul meu de 10 luni la un centru de testare COVID. Toată noaptea, cel mic s-a tras de urechi, a plâns și îi curgea nasul”, a explicat Andra Prunaru într-o postare pe Facebook.

Femeia, care locuiește la 10 kilometri de orașul danez Aarhus, a continuat povestea: “De dimineață, am sunat medicul de familie, care mi-a spus că este nevoie să facă un test COVID. Mi-a dat un număr de telefon unde să sun pentru o programare. Am sunat la ora 9.30 și m-au programat pentru ora 10.40”.

Andra Prunaru

Și pentru ca totul să fie mai simplu, “m-au întrebat unde locuiesc, ca să mă poată direcționa către centrul de testare din cartierul meu”.

După ce a ajuns la ora stabilită la centrul de testare pentru copii, Andra Prunaru povestește că “personalul medical care recolta probele și-a schimbat combinezonul, mănușile și masca și a dezinfectat scaunul. Această procedură are loc după fiecare pacient”.

În Danemarca, oricine se poate testa la cerere, fără să fie întrebat de simptome și fără să se țină cont de un număr de testări anterioare. Testările COVID sunt gratuite.

Româncă stabilită în Danemarca:

În privința modului în care sunt tratate în Danemarca persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare, românca spune că acolo “se prescrie tratament de către medicul de familie” și că “principala preocupare a danezilor este să depisteze cât mai multe persoane cu COVID de la primele simptome”.

Românca a detaliat pentru Libertatea beneficiile sistemului de sănătate din Danemarca.

„Vă mai dau un exemplu, ca să fiu mai bine înțeleasă ce înseamnă sistemul medical de aici. Anual, copiii sunt chemați la controlul stomatologic. Dacă statul vede că nu te duci un an sau doi, îți trimite scrisoare acasă. Iar aparatul dentar pentru copii este gratuit”, mai spune aceasta.

Cu o populație de 6 milioane de locuitori, Danemarca menține constant sub 1.000 numărul de infecții de COVID-19 raportate la 24 de ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News