O navă cargo franceză a descoperit o zonă cu resturi de fuselaj în apele teritoriale ale Senegalului. Aşa cum era de aşteptat, nu există nici un supravieţuitor din cei 228 de oameni aflaţi la bord, printre care şi o româncă. Avionul a dispărut în noaptea de duminică spre luni, în Oceanul Atlantic.

Vestea a căzut ca un trăsnet peste rudele şi prietenii celor 228 de oameni aflaţi în cursa Rio de Janeiro-Paris. Pasagerii erau de 32 de naţionalităţi, printre aceştia aflându-se şi românca Violeta Băjenaru.

Mai mult, printre victime sunt numeroase persoane publice, politicieni, vedete din showbiz, dar şi manageri de companii uriaşe, precum Michelin sau Petrobras (un colos al petrolului din Brazilia). La bord se mai afla şi moştenitorul tronului Braziliei, Pierre-Louis dOrléans-Bragance, 26 de ani.

În vreme ce familiile aşteaptă ca măcar trupurile celor care au pierit să fie găsite, celulele de criză care investighează tragedia au redus la trei ipotezele prăbuşirii avionului, din care s-au găsit ieri câteva bucăţi.

Prima, şi cea mai plauzibilă, e aceea că fuselajul aparatului a fost lovit de un fulger, iar asta a dus la un scurtcircuit şi apoi la o explozie.

Cea de-a doua variantă ar fi că prăbuşirea a fost provocată de turbulenţe. Ipoteza e susţinută de faptul că pasagerii au mai avut timp să trimită sms-uri rudelor, în care spuneau că e ceva în neregulă cu avionul: “Se întâmplă ceva. Mi-e frică” sau “Viaţa noastră e în pericol”.

Cea de-a treia variantă ar fi aceea a unei explozii cauzate de o bombă, dar atunci nu s-ar mai explica scurtcircuitul semnalat de aparatele de bord care au alertat şi turnul de control.

Se căsătorise cu un francez acum un an

Românca aflată în avionul morţii a fost identificată drept Violeta Băjenaru-Declerck, de 33 de ani, originară din Buzău. Ea se întorcea de la Rio de Janeiro la Paris, dintr-o călătorie de afaceri.

Violeta trăia în capitala Franţei şi lucra la Şcoala Superioară a Lemnului din oraşul Nantes, unde era directoarea departamentului de Relaţii Internaţionale şi se ocupa de programe comune cu instituţii de profil din Brazilia. Femeia se căsătorise în urmă cu un an cu un francez, iar pe 23 mai anul acesta a făcut nuntă şi la Buzău.

Urma să plece în luna de miere după întoarcerea din Rio de Janeiro. Violeta Băjenaru-Declerck a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în cadrul ASE, în 1998. Ulterior, ea şi-a continuat studiile în România şi în Marea Britanie, la Polytechnic University, Cambridge, în 1999, iar în 2003 a urmat studii postuniversitare la Centrul de Analiză Economică de la Universitatea Aix-Marseille III.

Vecinii din blocul Violetei: «Era o fată deosebită»

Vecinii din blocul din Buzău, unde a locuit Violeta Băjenaru-Declerck, tânăra dispărută în Oceanul Atlantic, au rămas încremeniţi de durere la auzul cumplitei veşti.

“Nici nu am cuvinte. O ştiam bine, a crescut alături de copiii mei. Era o fată deosebită şi deşteaptă, iar familia ei este tare cumsecade”, a declarat Stana Lungu, de 55 de ani. Aceleaşi cuvinte de laudă le au şi foştii profesori ai Violetei, de la Liceul BP Haşdeu din Buzău, pe care l-a absolvit în 1994. Părinţii şi rudele fetei au refuzat să vorbească cu presa.

«Soţul meu nu e în ocean. Telefonul lui încă sună»

Patricia Coakley (foto), o britanică de 58 de ani, a declarat luni noaptea, la câteva ore după ce la ştiri a fost anunţată dispariţia avionului, că soţul ei se afla la bordul aeronavei şi că a vorbit cu el chiar înainte să decoleze avionul. Potrivit The Sun, femeia susţine că aeronava nu are cum să se afle pe fundul oceanului, pentru că ea tot apelează mobilul soţului ei, iar telefonul e deschis şi sună. “Consider că nu are cum să fie pe fundul mării din moment ce telefonul lui sună, aceasta este singura mea speranţă, care mă face să cred că încă mai e în viaţă”, a spus aceasta.

Fosta iubită a lui Dani Oţil, Oana Vădeanu: «Dumnezeu mă iubeşte»

În vreme ce rudele şi prietenii pasagerilor cursei Air France, printre care se afla şi românca Violeta Băjenaru, 33 de ani, sunt un munte de durere, în Brazilia, o altă româncă, Oana Vădeanu, îi mulţumeşte lui Dumnezeu neîncetat pentru că nu s-a urcat în cursa morţii.

Tânăra a lucrat ca reporter la postul Radio Vest Timişoara şi timp de 7 ani a fost iubita lui Dani Oţil, “matinalul” Antenei 1, actualul prieten al Mihaelei Rădulescu. Oana şi-a anulat în ultima clipă rezervarea pentru această cursă.

Credincioasă din fire, după cum ea însăşi se declară pe blogurile personale, Oana nu conteneşte să-i mulţumească Celui de Sus că i-a cruţat viaţa. “Sunt fiica Domnului, soţia lui Vil (n.r- soţul ei) şi mămica lui Anais”- aşa-şi începe introducerea pe blog cea mai norocoasă româncă din lume, care spune acum din toată inima: “Dumnezeu mă iubeşte”.

Pasagerii erau de 32 de naţionalităţi

În aeronavă se aflau 126 de bărbaţi, 82 de femei, şapte copii şi un bebeluş. Dintre aceştia, 72 sunt cetăţeni francezi, 59 brazilieni, 26 germani, 9 chinezi, 9 italieni, 2 americani, 6 elveţieni, 6 libanezi, 4 maghiari, 2 spanioli, 5 englezi, 3 norvegieni, 3 irlandezi, 3 slovaci, 2 marocani, 2 polonezi, un angolez, un argentinian, un belgian, un islandez, o româncă, un rus, un suedez, un turc, un filipinez, un austriac, un sud-african, un gambian, un danez, un canadian, un estonian şi un croat.

19 pasageri primiseră biletele cadou

În avionul morţii se aflau zece angajaţi ai unei companii franceze şi nouă apropiaţi ai acestora, care primiseră de la şefii lor câte o vacanţă gratis, drept premiu pentru rezultate deosebite. Însă în loc de un concediu de vis au avut parte de un sfârşit tragic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News